Slovenija
8625 ogledov

Starši zaradi samotestiranja na ustavno sodišče

Samotestiranje v slovenskih šolah Profimedia
Civilna iniciativa staršev za zaščito otrok je na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki določa obvezno samotestiranje otrok na novi koronavirus.

V Cvilni iniciativi staršev nasprotujejo tako samotestiranju kot tudi nošenju mask v šolah. Pobudo za ustavno presojo so vložili, ker menijo, da je "vlada pod krinko varovanja splošnega zdravja šla predaleč" ter da odloki niso ustavni oziroma silijo ravnatelje, učitelje in starše v protipravna ravnanja.

Nasprotujejo ukrepom, ki so po njihovem mnenju tudi vsebinsko vprašljivi, saj so "rezultati ukrepov v zadnjem letu porazni in vedno slabši". Z odloki brez zakonske podlage in drugimi predpisi država ne more omejevati pravic državljanov, še najmanj pa otrok, so zapisali v iniciativi, kjer nasprotujejo tudi nošenju mask v šolah.

Učenci in dijaki se morajo od 17. novembra trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus. Tisti, ki se ne testirajo, hkrati pa niso cepljeni ali preboleli, se morajo začasno izobraževati na daljavo. Pred začetkom obveznega testiranja v šolah je bilo sicer slišati kar nekaj pomislekov, tudi osnovnošolskih ravnateljev, ki so predlagali, naj se učenci prve triade samotestirajo doma, a je nato samotestiranje v šolah steklo dokaj gladko. Kljub temu nekateri starši testiranju v šolah in obveznemu nošenju mask nasprotujejo, kar se ponekod izražali tudi s protestiranjem pred šolami.

Samotestiranje v slovenskih šolah | Avtor: Profimedia Profimedia

Na daljavo manj kot tri odstotke učencev

Po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport testiranje zavračajo in se izobražujejo na daljavo manj kot trije odstotki učencev. V ponedeljek se je samotestiralo 127.960 oz. 66 odstotkov učencev. Pozitivnih je bilo okrog 270 testov. 

Za 0,8 odstotne točke se je znižalo število učencev, ki testiranje zavračajo in se izobražujejo na daljavo. Prejšnjo sredo se je zaradi zavračanja ukrepov na daljavo šolalo 7264 učencev, kar je 3,77 odstotka vseh. Delež je po testiranjih v petek in ponedeljek padel in je s tem ponedeljkom pod tremi odstotki. 

31 odstotkov učencev je v karanteni, so cepljeni proti covidu-19 ali pa so covid preboleli. Podatki so pripravljeni na osnovi vnosa podatkov 85 odstotkov šol, so pojasnili na pristojnem ministrstvu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Željko 22:26 23.november 2021.

    Teh 3 % niso starši temveč so nedorasle budale ki imajo žal otroka katerega uničujejo z svojim obnašanjem in posledično bo tako nor tudi ta otrok ko naj bi odrasel

  • francek 20:48 23.november 2021.

    Pravilno, potem pa vložiti kazenske in odškodninske tožbe proti ravnateljem.

  • jjjaaannneeezzz 19:54 23.november 2021.

    Tam se ena spomni, da bi imela svojo občino, tu pa se ene par madelcev čuti poklicane tvegat in zavlačevat to agonijo dokler ne propadememo vsi skupaj. Včasih pa ta demokracija ni čisto super.