Slovenija
52 ogledov

Starši: zgodba o trpinčenju neresnična

Vrtec Kamnik
1/6
Saša Despot
V kamniškem zasebnem vrtcu naj bi pomočnica in vzgojiteljica trpinčili otroke. Petnajst staršev, ki se je danes zbralo pred vrtcem Zarja v Kamniku, ne verjame, da je zgodba o trpinčenju otrok v njihovi enoti resnična.

Kot je poročal Radio Center naj bi vzgojiteljica in njena pomočnica v vrtcu Zarja v Kamniku trpinčili otroke, stare od tri do štiri leta. V mrazu naj bi jih zapirali ven, z lepilnim trakom naj bi jim prelepili usta in podobno. Pomočnica in vzgojiteljica sta očitano tudi priznali in nato sami dali odpoved.

"Prepričana sem, da smo vrtec z visoko stopnjo etične senzibilnosti pri izvajanju pedagoške prakse in dialoga s starši. Ob visoko zastavljenih standardih se zaposleni dobro zavedamo, kaj je primeren odziv v primeru neskladja med ravnanji zaposlenih in kodeksom oz. etiko pedagoške prakse. Zavedamo se, da ni drugega sodnika za naša dejanja kot naša lastna etična drža oz. stališča in prepričanja. Vsa naša prizadevanja so v tem trenutku usmerjena v zagotavljanje pozitivne klime in pogojev za otroke v celostnem smislu, zaščito strokovne in osebne integritete vseh zaposlenih v vrtcu ter okoljih in medijih izven vrtca, zagotavljanje stalnega stika oz. komunikacije za vse starše. V odzivu na negativne okoliščine sta zaposleni strokovni delavki ravnali v skladu z visoko stopnjo prevzemanja odgovornosti,"  je na spletni strani vrtca zapisala ravnateljica in dodala, delo in življenje v njihovem vrtcu za vse otroke poteka varno in mirno.

Starši: Obtožbe nesresnične!

Petnajst staršev, ki se je danes zbralo pred vrtcem Zarja v Kamniku, ne verjame, da je zgodba o trpinčenju otrok v njihovi enoti resnična. Pravijo, da so te informacije preverili pri vzgojiteljici in pomočnici, ki sta to zanikali. Ker sta za njihove otroke skrbeli tri leta in ker se otroci niso nikoli pritoževali nad njunim delom, jima verjamejo. "Smo proti temu, da sta morali iti in si želimo, da se se v vrtec vrneta," je dejal eden od staršev Tomaš Slapar. Dodal je, da njuno vrnitev zahteva 15 od 19 staršev, vendar ravnateljica na to njihovo pobudo, ki so jo oddali v soboto zvečer, še ni odgovorila.

Na vprašanje, zakaj sta vzgojiteljica in pomočnica dali odpovedi, če nista nič narobe naredili, je odgovoril: "Pod prisilo marsikdo marsikaj naredi. Zadeva se je razpletla v manj kot 24 urah, s srede na četrtek. Mislim, da tu ni bilo niti resnega pogovora." Kot so dejali starši, sta imeli na izbiro: odpoved ali disciplinski postopek oziroma preiskavo. Slapar je še dodal, da ima ravnateljica glede tega primera svoje mnenje, in sicer da sta podpisali odpovedi in da zdaj odhajata, dodatnih izjav pa ne daje.

Starši ji zato očitajo, da ji gre le za ugled vrtca, saj tako ne bo imela težav s koncesijo. Da bi vzgojiteljica in pomočnica priznali kako očitano dejanje, starši ne vedo: "V zapisniku, ki smo ga starši lahko prebrali, piše, da nista priznali, da sta kaj storili, z molkom pa sta povedali, kar sta pač povedali. Starši še vedno stojimo za njima," je dejal Slapar. Po besedah staršev zdaj za njihove otroke skrbita študentka in še nekdo, o tem, kdo in kdaj jih bo prevzel, pa niso bili obveščeni.

Na ministrstvu brez prijave

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so nam pojasnili, da glede dogajanja v vrtcu zarja niso dobili nobene prijave, niti niso bili z njim seznanjeni, se s strani staršev, vrtca ali drugih pristojnih služb. Navedb zato ne morejo komentirati. "Poudarjamo, da je vsakršno nasilje nad otroki, še posebej, če se to zgodi v vzgojno-izobraževalni instituciji, povsem nesprejemljivo in zahteva takojšnje ukrepanje za popolno zaščito otrok," so zapisali.

Inšpektorat za šolstvo in šport bo po uradni dolžnosti zoper vrtec uvedel postopek izrednega inšpekcijskega nadzora.

Primer preiskuje tudi policija. Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da policija o dogajanju v vrtcu ni bila obveščena. Vendar pa policisti in kriminalisti preverjajo, ali v omenjenem primeru obstajajo znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Župan o odvzemu koncesije ne razmišlja

Kamniški župan Marjan Šarec je bil o dogodkih in obtožbah ravnanja vzgojiteljice in pomočnice obveščen od medijev oz. ga s tem ni seznanila ravnateljica vrtca Jelka Golob. Zato je danes obiskal vrtec.

"Dogodek v celoti obžalujem. Gre za otroke. Ali je do neprimernega ravnanja prišlo ali ne, pa bodo ugotavljali pristojni organi," njegovo izjavo novinarjem povzemajo na spletni strani Občine Kamnik.

O dogodku je bil Šarec seznanjen danes, kot pa mu je znano, je v zvezi z dogajanjem v vrtcu Zarja ravnateljica že ukrepala. "V primeru ugotavljanja kazenske odgovornosti pa so za to pristojne druge službe in ne občina, ki o odvzemu koncesije ne razmišlja," je po sestanku povedal Šarec

Poznate morda dogajanje v vrtcu Zarja iz prve roke? Javite se nam prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 1
  • stela 16:45 08.april 2013.

    Spet ena slovenska godla.....zdej najprej poiščite tega neuravnovešenca, ki je novico sprožil