Slovenija
57 ogledov

Start prve socialne gostilne

V Gostilni dela je pet mladih dobilo priložnost za soustvarjanje pionirskega pro Žurnal24 main
Socialno podjetje. Zaposlili so pet težje zaposljivih mladih.

Ljubljana. V petek bodo na Poljanski cesti odprli prvo socialno gostilno v Sloveniji. Gre za podjetje, v katerem bo delalo pet mladih, starih od 17 do 25 let, ki so opustili šolanje in jim je grozila dolgotrajna brezposelnost. Z vključitvijo v projekt so pridobili nacionalne poklicne kvalifikacije za pomočnike natakarja in kuharja, že od novembra pa se usposabljajo po različnih restavracijah v Ljubljani. “Tako so se priučili, zadnja dva tedna pa v gostilnici že kuhajo – vsak dan pripravljajo kosila,” je povedala njihova promotorka Polona Marinček.

Avtorji projekta, imenovanega Tovarna dela – vstop v svet dela, so Centerkontura, Vzgojno-izobraževalni zavod Višnja Gora in društvo DSP Center. Projekt sofinancirata Evropski socialni sklad in ministrstvo za delo, ki sta do zdaj za gostilnico prispevala 201 tisoč evrov.

Po besedah Karla Destovnika iz Centerkonture so zaposlitve subvencionirane do konca oktobra; do takrat bodo mladi kuharji in natakarji dobivali minimalno plačo v višini 572 evrov neto. Po tem datumu, upajo, se bo gostilnica sposobna preživljati s svojo dejavnostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.