Slovenija
7877 ogledov

Status dijaka za 200 evrov

Dijaki Boštjan Tacol
Fiktivni vpis. Študenti brez statusa lahko dijaškega, ki omogoča delo prek napotnic, kupijo že za 70 evrov. Priznanje. Ravnatelj priznava, da vedo, da se številni vpišejo le zaradi statusa.

“Če potrebuješ status dijaka, ki omogoča delo na napotnico, se je treba obrniti na koprske srednje šole. Tajnica ti pošlje položnico in izda potrdilo, ki ga odneseš na študentski servis,” razlaga ena izmed študentk. Ko smo na treh šolah preverili, ali so nas pripravljeni vpisati, če jim razkrijemo, da se pri njih ne nameravamo izobraževati in želimo le status, so nas na dveh zavrnili, na Pomorskem in tehniškem izobraževalnem centru Portorož (PTICP) pa nam je uspelo. Cena: 200 evrov.

Vpisujejo vse leto

“Lahko vas vpišemo na samoizobraževanje. Pošljemo vam obrazec in položnico za 200 evrov. Starost ni omejitev, vpisujemo pa vse leto. Če boste opravljali kakšen izpit, izdamo še indeks,” so povedali na PTICP. “Zanimanja za te vpise je po telefonu kar nekaj, dejansko pa se jih zaradi cene realizira manj,” pravi tamkajšnji ravnatelj Marijan Tončič.

Vedo, da dajejo le za status

Petindvajsetletnica iz Kopra je z dvema prijateljicama vpisana na Srednjo tehniško šolo Koper. “Šle smo v šolo; jasno je bilo, da smo prišle le zaradi statusa, saj smo se hecale, kam bi se sploh vpisale, pa sem predstavniku šole rekla, da nočem v frizerski program, ampak raje v program inštalaterja strojnih inštalacij, ker se sliši bolj pametno,” razlaga sogovornica. Dobile so potrdilo o enoletnem statusu. Praga šole po vpisu niso več prestopile.

20 odstotkov fiktivcev?

Ko smo klicali na to šolo, so nam dejali, da bi nas lahko vpisali, a so mesta zapolnjena. Ravnatelj Iztok Drožina tovrstne vpise priznava. “Dvajsetodstotni osip v naših programih je realnost že nekaj časa. Gre predvsem za dvo- in triletne programe v poklicnem izobraževanju. Kakšen osip imamo v izobraževanju odraslih, ne znam povedati. Absolutno pa ni res, da prodajamo vpisnice,” pravi. Zatrjuje, da se držijo zakonodaje.

Čez prag šole ni treba

“Poklical sem na Srednjo ekonomsko-poslovno šolo Koper ter po resnici povedal, da mi ni uspelo izpolniti pogojev za vpis v naslednji letnik fakultete in da potrebujem le potrdilo o vpisu. Poslali so mi položnico, plačal sem 70 ali 80 evrov in po pošti dobil potrdilo. V tej šoli, za katero sploh ne vem, kje natančno je, nisem bil nikoli,” razlaga študent, ki je to storil pred letoma. V drugi letnik na tej šoli ne pride osem odstotkov dijakov. Ko smo jih poklicali, so dejali, da tega ne počnejo več, ker naj bi jim to z okrožnico prepovedalo ministrstvo za izobraževanje.

Morali bi jih metati ven

Tam zanikajo, da bi letos šolam pošiljali tovrstno okrožnico. Pravijo, da morajo šole dijake vpisovati skladno s predpisi. “Dijake, ki ne obiskujejo pouka oziroma ne izpolnjujejo obveznosti iz programa, šola skladno s pravilnikom o šolskem redu izključi,” pojasnjujejo. Morebitni vpisi na črno brez evidenc dijakom ne koristijo, saj “ne morejo uveljavljati pravic iz tega statusa”. Se pa lahko na srednjo šolo redno vpiše kdorkoli, ne glede na starost ali predhodno končano srednješolsko izobraževanje, če ni zaposlen ali prijavljen kot brezposelna oseba.

Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:18 20.maj 2015.

    Drgač pa če bi bil v stiski normalno da bi kupu status pa da bi vsaj eno delo imel. Boljš to k pa da životarim pa crkujem na obroke.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:17 20.maj 2015.

    Jz imam rešitev kako izničit fiktivne vpise. Enostavno študentsko delo preimenovat v malo delo in ga ponudit vsem ne samo študentom.

  • privat 07:25 15.september 2012.

    fašistična vlada je predraga...kako pa naj bi te zaposlili če firmam vse poberejo fašisti??