Slovenija
26 ogledov

''Status kmeta bomo izboljšali''

Generalna sekretarka Tanja Strniša in Dejan Židan trdita, da novi zakon o dohodn Žurnal24 main
Kmetje. Po napovedih ministra bodo imeli prihodnje leto manj stroškov.

''Večina kmetij je zaradi slabega poslovanja gospodarskih panog v negativnih številkah. Kljub temu bodo končni indeksi ekonomske uspešnosti nekoliko boljši kot lani,'' je na delovnem obisku v Mariboru ugotavljal Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pavšalna obdavčitev je, na račun nekoga drugega, kmete preveč obremenila.
Dejan Židan
Protesti kmetov
Odškodnine še neznanka. “Rešitev za naprej znamo najti, za nazaj pa vsaj meni še ni znana,” je v zvezi z izplačili odškodnin kmetom na Dravskem polju, ki so zaradi vodovarstvenih območij že dve leti brez dohodkov, povedal Židan. Dodal je, da novo srečanje z vpletenimi načrtujejo še to leto.

Izplačilo splošne pomoči
Po njegovih ocenah je bilo letošnje leto na področju proizvodnje hrane relativno težko. ''Z interventnim zakonom smo v vrednosti 3,2 milijona evrov pomagali mlečnemu sektorju, 1,2 milijona pa smo namenili prašičerejskim kmetijam,'' je pojasnil. Prihodnji teden bo ministrstvo izvedlo še splošno pomoč v vrednosti slabih štirih milijonov evrov, ki jo bo prejelo nekaj več kot dva tisoč kmetij.

Kot pomembno zmanjšanje stroškov kmetij je minister omenil znižan katastrski dohodek, izpostavil pa je tudi spremembo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki bo določal trajno varovana in druga kmetijska zemljišča. ''Veliko bo treba narediti tudi pri promociji kmetijskih proizvodov in hrane,'' je sklenil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.