Slovenija
60 ogledov

Stavbe brez lastnika

Na koncu bo treba vse stavbe, ki prosto plujejo brez lastnika, nekam zasidrati, Žurnal24 main
Register nepremičnin. Stavbe brez lastnika niso le romske črne gradnje.

Ko bodo postopki izračuna vrednosti nepremičnin končani, se bo pokazalo, da stavb, ki nimajo lastnika, na našem območju ni tako malo, nam je povedal Franci Bačar, direktor novomeške geodetske uprave.

Kdo bo plačal
Davek. Ker bodo davke na nepremičnine morali plačati njihovi lastniki, se bo – če se ministrstvo za obrambo, mestna občina ali zasebniki ne bodo oglasili za popravek lastništva nelegalnih romskih stavb na njihovih zemljiščih v Žabjaku – lahko zgodilo, da bodo morali davek plačati oni.

Če je črna, jih ne zanima
Na vprašanje, ali gre v teh primerih za romske črne gradnje, je odgovoril, da ne nujno, da je precej tudi drugih stavb, na primer drvarnic, ki jih ljudje postavljajo na javnem dobrem, na občinski zemlji. “Ali gre pri stavbi za črno gradnjo, ni podatek, o katerem bi mi vodili evidenco, za nas so to stavbe kot vse druge,” je o nelegalnih bivališčih v romskem naselju Žabjak dejal Bačar.

Če so imeli evidenco o stavbi, njenega lastnika pa ne, so obvestilo poslali lastnikom zemljišča, na katerem ta stoji. “V Žabjaku je lastnik velikega dela nepremičnin ministrstvo za obrambo, zato smo podatke o parcelah v njihovi lasti poslali njim, pri stavbah pa smo obvestila poslali tako, kot je bil narejen popis: nekatere so Romi sami popisali, precej bivališč pa je popisala mestna občina, tako da smo v tem primeru obvestilo poslali njim,” je razložil Bačar.

Če ste torej lastnik zemljišča, na katerem stoji nelegalna romska stavba, se oglasite na geodetski upravi, kjer bodo podatek popravili in stavbo kot vaše lastništvo izbrisali. “A na koncu bo za vsako stavbo vendarle treba najti lastnika,” je sklenil Bačar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.