Slovenija
26 ogledov

Stavbe jih bodo drago stale

Inavguracija rektorja Anže Petkovšek
Univerza. Zaradi nepremičninskega davka in odprave nesorazmerij v minus.

Kriza. Univerza v Ljubljani (UL) bo morala zaradi novega davka na nepremičnine državi plačati od štiri do pet milijonov evrov na leto. "S številnimi nepremičninami, ki jih imamo v lasti, bomo morali začeti bolje gospodariti in premisliti, ali so vsi prostori izkoriščeni," meni rektor UL Ivan Svetlik.

Varčujejo, a to ni dovolj

UL je sicer vlado poskušala prepričati, da bi bile njihove nepremičnine zakonska izjema za nižji davek, a ji pri tem ni uspelo. Letos bodo morali po Svetlikovih besedah nepredvideno plačati še slabih pet milijonov evrov za poplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Na UL izpostavljajo, da gre za zahteven zalogaj tudi zato, ker morajo poplačati ljudi, ki so bili začasno zaposleni na projektih, ki so se skupaj s financiranjem iztekli. Svetlik opozarja, da jim bo, če država ne da dodatnih sredstev, zmanjkalo od 15 do 20 milijonov evrov za študijsko dejavnost. "Univerza nima več rezerv," so prepričani na UL.

V zadnjem letu in pol so število zaposlenih zmanjšali za dva odstotka, za plače dajo devet odstotkov manj, stroške za blago in storitve so zmanjšali za šest odstotkov. Če ne bi bilo nepremičninskega davka in odprave nesorazmerij, pa so prepričani, da bi jim uspelo leto zvoziti z lanskim obsegom sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.