Slovenija
40 ogledov

Stavbe, odbijajoče za turiste

Mimo takšnih objektov se v občini Pivka, ki želi razvijati turizem, peljejo štev Žurnal24 main
Kazijo Pivko. Z odlokom do nujnih vzdrževalnih del na propadajočih objektih.

“Praznih in propadajočih objektov, ki kazijo okolico, je v Pivki več. Najbolj moteči so ob glavni in regionalni cesti, recimo stavba tako imenovane ambasade ob železniški postaji, več propadajočih stavb je tik ob cesti v Petelinjah, prav tako v Hrastju. Javni interes je, da se uredijo,” pravi Robert Smrdelj, pivški župan.

S popravili do hipoteke

Šesti člen
Zakon o graditvi objektov. Če pomanjkljivosti na objektu ni možno odpraviti samo z vzdrževalnimi deli, lahko občina z novo odločbo odredi rekonstrukcijo, v skrajnem primeru pa tudi odstranitev objekta. Če lastnik ne izvede del, se opravi izvršba.

Občina pripravlja odlok o merilih in postopku za določitev nevzdrževanih objektov in vzdrževalnih del na njih. Smrdelj pravi, da bodo na tej podlagi sprejeli še en odlok, v katerem bodo točno določeni objekti in vzdrževalna dela. Občina bo nato z odločbo lastnike pozvala k izvedbi predvidenih del. Če teh v določenem roku ne bodo opravili sami, jih bo izvedla občina in tako na objektu pridobila hipoteko.

Po Smrdeljevih besedah je največja težava neurejeno lastništvo oziroma dediči, ki so razseljeni po svetu in za nepremičnine doma nimajo interesa. V nevzdrževanih stavbah, kjer lastniki stanujejo, pa po Smrdeljevih besedah občina ne bo nastopila “na vrat na nos”, pač pa bo poskušala lastnikom pri obnovi pomagati s subvencijami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.