Slovenija
13 ogledov

Stavbo bi radi nazaj

Nadškofija Maribor z nadškofom Krambergerjem na čelu si želi nazaj stavbo na Gla Žurnal24 main
"Če bi našo stavbo na Glavnem trgu 7 vrnili mariborski nadškofiji, bi se mi odločili za novogradnjo," pravi direktorica Pokrajinskega arhiva Maribor Slavica Tovšak.

Stavbo, kjer je omenjena institucija, namreč zahteva nazaj mariborska nadškofija. "Na Vrhovnem sodišču RS teče revizija zoper sodbo Upravnega sodišča RS, ki je zavrnilo tožbo zoper odločitev ministrstva za kulturo. To je namreč zavrnilo našo zahtevo za vračilo objekta v naravi," je povedal za Žurnal24 Igor Vojinovič iz Nadškofije Maribor. Dodal je še, da ne bi zahtevali izselitve arhiva, ampak bi arhivu prostore ponudili v najem.

Možna lokacija je Mlinska
Mariborska škofija je zahtevek za vrnitev vložila leta 1993, zadeva pa se do danes še ni razrešila. "Pripravljeni smo na vsak odgovor sodišča. Glede na to, da nam na zdajšnji lokaciji primanjkuje prostora, bi bila najboljša rešitev novogradnja. Željo smo posredovali na ministrstvo za kulturo. Ena izmed opcij je novogradnja Slovenskega arhiva Maribor," dodaja Tovšakova. Po njenih besedah naj bi bila ena izmed lokacij za gradnjo tudi Mlinska ulica. "Kako in kaj pa se zagotovo morata dogovoriti še občina in ministrstvo za kulturo," še pojasni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.