Slovenija
11 ogledov

Stavka ali referendum?

stavka v Teš Gregor Katič
Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog rebalansa državnega proračuna za letos. Z njim namerava porabo zmanjšati za 818 milijonov evrov. Poleg svežnja varčevalnih ukrepov bodo pred ministri predvidoma tudi ukrepi, povezani s prihodkovno stranjo proračuna.

Vlada je odločena z rebalansom znižati primanjkljaj na tri odstotke bruto domačega proizvoda, doslej pa je za dosego tega cilja predvidela predvsem znižanje odhodkov. Največji delež varčevanja želi doseči z znižanjem sredstev za stroške dela v javnem sektorju ter z znižanjem materialnih stroškov, varčevati pa namerava tudi pri osnovnih sredstvih ter investicijskih transferjih in subvencijah.

Zaradi pogostih kritik sindikatov, da se je osredotočila zgolj na odhodkovno, zanemarila pa prihodkovno stran proračuna, je vlada napovedala še sveženj ukrepov za priliv v proračun, ki ga bo po napovedih obravnavala danes.

Vsi interventni ukrepi ob rebalansu proračuna bodo takoj po seji vlade romali na mize predstavnikov Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki bo o interventnih zakonih tudi razpravljal. Seje socialnih partnerjev se bo udeležil tudi premier Janez Janša.

Stavka ali referendum?

Čeprav vlada zatrjuje, da bo vse ukrepe uskladila s socialnimi partnerji, ji zlasti predstavniki delojemalske strani očitajo, da jim je dala premalo časa za analizo. Predlagani varčevalni ukrepi bodo po njihovi oceni najbolj prizadeli socialno najšibkejše in so krivični do javnih uslužbencev. Vre tako v sindikatih javnega kot zasebnega sektorja.


Komentarjev 3
  • korisnik_5267 15:06 05.april 2012.

    Al pa vladi ni nič do drtžavljanov in je glavna skrb , da bodo na naslednjih volitvah spet dobili. Ukrepi niso ekonomsko upravičeni, lahko bi jih izvajali dalj časa in postopoma. Mislim da je EU rekla, varčujte do 2015. Vendar ...prikaži več vsaka nova vlada mora neprijetne ukrepe sprejeti v prvem letu vladanja, kasneje je teže, ljudje ne pozabijo, koalicija se rahlja, skratka če uspe v prvem letu dobro, vse ostalo je za vlado lahko smrt. Probajte še malo tko razmišljat. Nismo še tako v kurcu kot nam prodajajo. Ekonomskih razlogov za take ukrepe še ni.

  • sonejigary 13:34 05.april 2012.

    Štruklja zanima njegova denarnica in njegov regres ! IDIOT.

  • Kranjica 10:15 05.april 2012.

    Upam, da se motim, toda izgleda ,da je g. Štruklju in ostalim popolnoma vseeno, ali stavka ali referendum, glavno je, da vlada pade , nato pa se bo pravljica o jari kači in steklem polžu nadaljevala z drugo vlado, le ...prikaži več da bo ta prisiljena v še bolj rigorozne ukrepe...Morda se bodo do tedaj vodje sindikatov le spametovali..