Slovenija
8 ogledov

Stavka bo

Janez Posedi Žurnal24 main
Vlada in sindikati javnega sektorja pod vodstvom Janeza Posedija niso dosegli nobenega dogovora.

Pred potekom roka za podpis dogovora z vlado, ki naj bi ga vsaj nekateri sindikati in vlada podpisali, so se ponovno sestali vlada in skupina sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija. Skupnega jezika niso našli, tako ostaja napovedana stavka za 27. september.

Dogovor z vlado, ki predvideva zamrznitev plačne reforme, je nocoj podpisalo le šest sindikatov javnega sektorja (moralo bi jih vsaj 15): sindikat učiteljev Sviz, sindikat zdravstva in socialnega zdravstva, sindikat delavcev v zdravstveni negi, sindikat delavcev v pravosodju, sindikat ljubljanske univerze ter sindikat delavcev v vzgoji, izobraževanju in raziskovanju, ki sicer spada v skupino Posedijevih sindikatov.

Dogovor namreč predvideva zamrznitev plačne reforme v javnem sektorju, ohranitev regresa na lanski ravni, usklajevanje plač z inflacijo, če ta doseže dva odstotka, s čimer pa se Posedijeva skupina ne strinja. Zahtevajo vsaj minimalno odpravo plačnih nesorazmerij.

Ni denarja
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je že pred sestankom povedala, da vlada nima več nobenega manevrskega prostora.

Za uveljavitev dogovora mora tega podpisati vsaj polovica od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, če ne, bo vlada jutri v proceduro poslala zakon, ki bo odpravil plačno reformo v javnem sektorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.