Slovenija
19 ogledov

Stavka bo, vprašanje je le, kdaj in kje

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in premier Borut Pahor sta zanika Žurnal24 main
Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so po pogajanjih z vlado napovedali, da je stavka le še vprašanje časa. Vlada jim želi znižati plače za pet odstotkov.

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je po sestanku napovedal, da ni več vprašanje, ali stavke bodo, temveč kdaj in kje bodo.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, ki se pogaja za drugi del javnega sektorja, pa pravi, da brez zagotovila, da javni uslužbenci na varčevalne ukrepe, ki bi jim znižali plače, in brez zagotovil o povračilu ne bodo sklenili dogovora z vlado.

Premier Borut Pahor in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs sta namreč sindikatom pojasnila ukrepe za znižanje mase za plače v višini petih odstotkov. Vlada bo ukrepe obravnavala na seji v četrtek, pogajanja s sindikati pa bodo trajala do konca julija, sta še dejala.

"Medtem ko smo se lani pogovarjali o zamrznitvi mase plač, se zdaj pogovarjamo o znižanju mase plač za pet odstotkov. Verjamem, da bo dogovor težek," pravi Pavlinič Krebsova.

pogajanja, javni sektor, Branimir %C5%A0trukelj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot je napovedala ministrica, je odprto tudi vprašanje zadnjih dveh uskladitev plač, saj bi to stroške plač dvignilo za šest odstotkov in bi tako morali v prihodnjem letu bodisi znižati plače za 11 odstotkov ali za isti odstotek znižati število zaposlenih. To pomeni, da bi morali odpustiti 17.600 javnih uslužbencev.

Gre za izhodišča za pripravo državnega proračuna za prihodnji dve leti, s katerimi želijo Pahor, Pavlinič Krebsova in minister za finance Franc Križanič prepričati sindikate o nujnosti ukrepov.

Niti sekunde napora vlada še ni vložila v to, da pripravljamo sistemske spremembe v javnem sektorju za prihodnost.
Janez Posedi

Razpravo o pripravi sprememb državnega proračuna za leto 2011 in za leto 2012 je vlada začela prejšnji teden. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je pojasnila, da je predlog izrazito varčevalen ter usmerjen v zagotavljanje javnofinančne konsolidacije in zmanjševanje proračunskega primanjkljaja.

"Vprašanje je, kakšno vlogo imajo pri tem javni uslužbenci in njihove plače. Mi smo prepričani, da imamo podpisan dogovor o politiki plač v javnem sektorju za 2010 in 2011, tako da ne vem, od kod jim ideja ali morala, da lahko iščejo še kaj drugega."

Posedi pa ob tem še izpostavlja: zadeve bi se morali lotiti z organizacijskega vidika, ne (le) plačnega. "Skrajni čas bi bil, da se resno lotimo reform, ki ne bodo imele za cilj zmanjšati standard javnih uslužbencev, temveč povečati učinkovitost sistema in optimalnost na dolgi rok. Če nam uspe vzpostaviti tak sektor, bo to velik dosežek, in te stvari ocenjujejo tisti, ki nam posojajo denar. Na to pa vlada, ki zdaj dela že dve leti, ni pripravljena. Niti sekunde napora še ni vložila v to, da pripravljamo sistemske spremembe v javnem sektorju za prihodnost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.