Slovenija
31 ogledov

Stavka brez "presežkov"

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Gorenjska. Stranke in pacienti stavke niso občutili. Gasilci bodo pregledali manj gasilnih aparatov.

“Stavki se nismo pridružili, ker to ne bi bilo pošteno do pacientov. Mislim, da bi bili trenutno v Sloveniji do stavke najbolj upravičeni delavci v gospodarstvu,” je za Žurnal24 včeraj povedala Ljubica Ropret, predsednica sindikata osnovnega zdravstva in socialnega varstva v blejskem zdravstvenem domu (ZD).

Kritično o zdravstvu
ZD Bled. “Nedopustno je, da ljudje znosijo ogromne vsote denarja v tako imenovane popoldanske ordinacije k zdravnikom, ki obenem delajo v javnem zdravstvu ali pa so koncesionarji. Takega kaosa, kot je zdaj, v zdravstvu še ni bilo. Glede stavke pa menim, da se zakonodaja ne sme lomiti na plečih bolnikov,” meni direktor Leopold Zornik.

V ZD Bled včeraj večje gneče v čakalnicah ni bilo, prav tako na pregled niso čakali dlje kot po navadi. Le v informacijski pisarni so, kot je dejala laborantka Silva Polc, ki je včeraj delala v sprejemni pisarni, prejeli več telefonskih klicev. “Ljudje sprašujejo, ali stavkamo. Sicer pa lahko rečem, da pacientov ni nič več in nič manj kot običajno,” je pojasnila Polčeva. Da je delo potekalo nemoteno, je potrdil tudi Leopold Zornik, direktor ZD Bled, ki je včeraj v dopoldanski ambulanti pregledal 49 pacientov, med nočnim dežurstvom pa še 40. “Ne morem si predstavljati, da bi ob tolikšnem pomanjkanju zdravnikov v Sloveniji delovne razmere dodatno zaostrovali. Nihče od 45 zaposlenih, kolikor jih dela v ZD Bled, ni zahteval nadomestila osebnega dohodka za čas stavke. Vsi delajo normalno,“ je dejal Zonik.

Delo je potekalo normalno tudi v jeseniški bolnišnici. Sindikat je zaposlene prejšnji teden opozoril, da stavke ne organizira in zanjo ne prevzema nobene odgovornosti. Dodali so, da ne bodo ovirali nobenega člana, če se bo želel pridružiti stavki, vendar za ta čas ne bo prejel plačila.

Ne morem si predstavljati, da bi ob tolikšnem pomanjkanju zdravnikov v Sloveniji delovne razmere dodatno zaostrovali.
Leopold Zornik

Intervencije bodo
Stavki pa so se pridružili zaposleni v Gasilsko-reševalni službi Jesenice. “Podpiramo jo, saj nam država dolguje denar. Odpraviti bi morali plačna nesorazmerja,” je povedal Jure Jeršin, vodja včerajšnje izmene v jeseniški poklicni gasilski enoti. Na vprašanje, ali med stavko ne bodo delali, pa je dejal: “V izmeni nas je devet in vsi smo prišli na delo. Tako bo tudi v naslednjih izmenah. Vsi delamo in smo v pripravljenosti, zato se ljudem ni treba bati, da bi nas čakali zaman. Varnost ljudi zaradi stavke ne bo trpela.” Dodal je, da se bo ta morda poznala le pri številu pregledanih gasilnih aparatov.

Kot nalašč
Upravno enoto Kranj je včeraj obiskalo veliko ljudi, je ocenil varnostnik Franc Perčič. “Več kot običajno. Kot nalašč,” je dejal hudomušno, sicer pa opazil veliko tujcev. Obiskana sta bila tudi oddelka za izdajo prometnih dovoljenj in osebnih dokumentov, je ugotavljal. “Seznanim jih s stavko, opozorim na način dela, da poteka počasneje, in jih usmerim k referentom,” je pojasnil navodila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.