Slovenija
21 ogledov

Stavka je končana

Ministrica grozi, da bodo za skupni znesek vseh povišic znižali plače. (Foto: Ni Žurnal24 main
Stavka v delu javnega sektorja je z današnjim dnem končana, je po današnjih pogajanjih povedal vodja stavkovnega odbora 21 sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević.

Vladna pogajalska stran in sindikati javnega sektorja so parafirali sporazum o končanju stavke. Pogajanja so se končala s povabilom vladne strani sindikatom k podpisu nekoliko spremenjenega aneksa, o čemer se bo odločal vsak sindikat posebej. "Aneks je v nekaterih elementih bistveno spremenjen, jaz ga ocenjujem kot boljšega," je povedal vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič. "Vlada je priznala, da prvi oktober obstaja in da je pravica do izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij dospela," je dejal in pojasnil, da je v aneksu kljub temu zapisano to, pri čemer je vlada vztrajala, da se izplačilo izvede, ko bo gospodarska rast 2,5-odstotna. Prejšnja verzija je zahtevala triodstotno rast. Poleg tega naj bi vlada zapisala zavezo, da ne glede na vse drugo leto v plače ne bo posegala.

Odločal bo vsak sindikat posebej
Za veljavnost aneksa bo po veljavnih pravilih potrebnih vsaj 15 podpisov sindikatov iz vsaj štirih dejavnosti. "Prepustili bomo ljudem, da se odločijo, tako kot so se prvič odločali o Štrukljevem aneksu," je dejal Miščevič. "Če jim bo vsebina všeč, ga bodo podpisali, če ne, ne," je dejal in pojasnil, da se bodo v primeru nepodpisa spet odločali o stavki. "Vlada v primeru nepodpisa grozi z odpovedjo kolektivne pogodbe in to je lahko razlog, da znova napovemo stavko," je povedal in pojasnil, da je glede neizplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij na vsakemu posamezniku, da se odločil, ali bo državo tožil ali ne.

Stavkovni odbor in generalna sekretarka vlade Helena Kamnar so sicer v delu pogajanj glede stavkovnih zahtev dogovor dosegli že sredi dneva in sporazum tudi parafirali. Ta del sporazuma se nanaša na napredovanja, ureditev plačila dežurstev, določitev roka za odpravo anomalij in kvoruma, ki je potreben za spremembo kolektivne pogodbe. O težjem delu, odpravi plačnih nesorazmerij, ki jih je želela vlada vezati na 2,5-odstotno gospodarsko rast, so se sindikati pogovarjali z ministrico Irmo Pavlinič Krebs. Pogajanja so se začela ob 13. uri in zaključila pozno zvečer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.