Slovenija
17 ogledov

Stavka: malo je zmanjkalo

Stavka se nadaljuje z istim tempom. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Stavka se nadaljuje, saj predstavniki pogajalske skupine sindikatov in vlade niso dosegli dogovora. Tako kot je bilo danes, bo vsaj še do ponedeljka.

"Stavka bo potekala v enakem obsegu kot do sedaj, kot danes recimo," je po srečanju stavkovnega odbora povedal njegov predsednik Dušan Miščevič, ki je pred ponedeljkovimi pogajanji z vlado optimističen."Glede na voljo, ki je na vladni strani, bi v ponedeljek lahko podpisali sporazum, na podlagi katerega bi lahko stavko zamrznili," je dejal. Odprtih vprašanj je po besedah Miščeviča še kar nekaj, a so po ocenah stavkovnega odbora rešljive.

Včeraj je "malo zmanjkalo"
"Malo je manjkalo, a je malo zmanjkalo,"
je Miščevič zjutraj komentiral včerajšnja nočna pogajanja. Nekaj pred polnočjo je namreč napovedal, da je dogovor med vlado in sindikati le še stvar minut, ob enih pa so se razšli brez dogovora in pogajanja nadaljujejo v ponedeljek.

"Na eni točki smo se narobe razumeli, na srečo smo pravočasno ugotovili, da o zadevi vsak razmišlja drugače, tako da jo bomo nadaljevali v ponedeljek," pravi Miščevič. Kje se je zataknilo, ne želi povedati.

Je pa prepričan, da imajo javni delavci "v žepu" izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. S polnočjo je namreč nastopil 1. oktober, ki je rok, da vlada, če ni drugačnega dogovora, izplača tretjo četrtino. Vlada na to ne pristaja in je vložila tožbo. "Vlada ima svoj pogled na to vprašanje, mi pa smo prepričani, da imamo to v žepu," pravi sindikalist. Vlada se je po njegovih besedah v to zagato spravila sama, čeprav so nanjo ves čas opozarjali. Na vprašanje, ali je to tista točka, kjer se je zapletlo, odgovarja: "Glede tega ne." Kot poudarja, ta točka ne more biti stvar pogajanj, saj je iztožljiva. "Če mi zneska za odpravo nesorazmerij naslednji mesec ne bodo izplačali, lahko osebno vložim tožbo."

Stavke sicer ne bodo zaostrovali, potekala bo tako kot do zdaj.

stavka policistov, peti%C5%A1ovci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vlada potrebuje razmislek
Vladna stran, njeno pogajalsko skupino vodi Helena Kamnar, bo do ponedeljka pretehtala rezultate nočnih pogajanj, saj so se v nekaterih točkah vendarle zbližali s sindikati. Tudi vladna stran ne daje podrobnejših informacij o vsebini pogajanj, ker sta se obe strani zavezali, da dokler ne dosežeta dogovora, ne bosta v javnosti govorili o podrobnostih.

Je pa vlada včeraj odpovedala kolektivno pogodbo za javni sektor. Nova bo po napovedih ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs spremenjena le v 50. členu, ki govori o časovnici odprave plačnih nesorazmerij. Po novem naj bi se plačna reforma nadaljevala, ko bo gospodarska rast triodstotna. Če sindikati ne pristanejo na spremembo kolektivne pogodbe, bo vlada plače javnih uslužbencev urejala z zakonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.