Slovenija
28 ogledov

Stavka medicinskih sester preložena

V ljubljanskem UKC ne spoštujejo predpisov za preprečevanje širjenja prašičje gr Žurnal24 main
Stavka medicinskih sester v UKC Ljubljana je preložena za 14 dni. Prvotno bi se morala začeti v ponedeljek ob 7. uri.

Medicinske sestre so stavko, napovedano za ponedeljek ob 7. uri, prestavile za 14 dni. Za to se je sindikat odločil po tem, ko so od ministrstva za zdravje dobili zagotovila, da bodo pripravili sistemsko ureditev. "To reševanje, če bo to sistemska rešitev, je ubistvu širša rešitev kot je v stavkovnih zahtevah. V stavkovnih zahtevah ne zahtevamo sistemske rešitve, ampak rešitve za te zaposlene, ki imajo pogodbe z aneksi z vstopa v nov plačni sistem. Če se pa seveda zadeve reši širše, je pa toliko lepše," je odločitev pojasnila predsednica sindikata medicinski sester Vesna Rugelj. Ob tem dodaja, da to pomeni, da rešitve ne bodo veljale le za medicinske sestre v UKC Ljubljana, ampak v vseh zavodih.

Težava predvsem plače

Jabolko spora med vodstvom in okoli sto medicinskimi sestrami, ki delajo v enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana, je vprašanje dopustnosti prenosa napredovanj, doseženih na delovnem mestu srednje medicinske sestre, na delovno mesto diplomirane medicinske sestre.

UKC Ljubljana je do zdaj srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo tudi dela diplomiranih medicinskih sester, priznalo dosežena napredovanja tudi v deležu iz delokroga za diplomirane medicinske sestre. To pa je bilo ovrednoteno v tako imenovanih kombiniranih pogodbah, ki jih je omogočal aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki je bil sklenjen po lanski stavki medicinskih sester. Pozneje se je izkazalo, da za to ni zakonske rešitve, kar je posledično pomenilo, da so medicinske sestre dobile pogodbe o zapolitvi z bistveno nižjo plačo, poroča STA.

Vse v rokah Gantarja

Sindikat in vodstvo UKC Ljubljana se pogajata od torka, v četrtek pa sta ministrstvu za zdravje poslala dopis, v katerem sta ga pozvala, naj jih obvesti o vsebini sestanka, na katerem naj bi govorili tudi o rešitvah, ki bi lahko preprečile stavko medicinskih sester.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je pojasnil, da rešitev išče v sodelovanju z ministrstvom za pravosodje in javno upravo. Še pred nadaljevanjem pogajanj morajo namreč znotraj vlade oziroma obeh ministrstev razčistiti, kaj lahko ponudijo in kaj je v skladu z zakonom. Gantar verjame, da bo potem tudi rešitev blizu.

Sporna tudi izobraževanja in kolektivne pogodbe

V stavkovnih zahtevah so medicinske sestre izpostavile še pogodbe o izobraževanjih, ki jim odvzemajo nekatere pravice, in kolektivne pogodbe. "Ampak so manjši problem, kot so te plače," trdi Rugljeva. Predvsem o kolektivnih pogodbah se v naslednjih 14 dneh ne bodo mogli dogovoriti, zato Rugljeva še ne more napovedati, ali se bodo medicinske sestre, če jim bodo uredili vprašanje plač, ostalih zahtev pa ne, vseeno odločile za stavko. "Težko vam zdaj težko rečem, sklepa ne morem prejudicirati," je dejala.

Komentarjev 1
  • mazid 17:52 08.junij 2012.

    Hvala javna uprava. Zato ker vsi hočte večje plače država bolj rubi gospodarski sektor. Nam ne višajo plač, da bi lahko vaše riti futral ampak mormo pri seb rezat. Ko sem sam zaprosu povišico sem dobil odgovor v smislu "če ...prikaži več ti kaj ne paše si najdu drugo službo"!!!