Slovenija
29 ogledov

Stavka medicinskih sester v UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana so se za omejitev obiskov odločili zaradi omilitve neprimerne te Žurnal24 main
Jutri bodo že tretjič v štirih letih stavkale srednje medicinske sestre, ki delajo v enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana. Razlog je vselej isti - želijo si sistemske rešitve njihovega položaja.

Prvič so s stavko medicinske sestre v intenzivnih terapijah Univerzitetnega kliničnega centra opozorile kmalu po uveljavitvi zakona o sistemu plač v javnem sektorju v letu 2008.

Za stavko so se odločile tiste medicinske sestre, ki so sicer imele srednješolsko izobrazbo, a so že vrsto let opravljale dela diplomiranih medicinskih sester. Pred uvedbo plačnega sistema v javnem sektorju so takšne srednje medicinske sestre plačevali večinoma po kompetencah, tako so po dogovoru prejemale 10 odstotkov nižjo plačo od diplomiranih sester, ta razlika pa je v plači znašala okoli 100 evrov.

Po uveljavitvi plačnega sistema so te medicinske sestre začeli plačevati zgolj na podlagi izobrazbe, kar pomeni za isto delo dobijo 500 evrov bruto manj kot njihove kolegice z diplomo.

Bela stavka

Jeseni 2008 so srednje medicinske sestre pričele z belo stavko. To pomeni, da so opravljale izključno tista dela, za katera so plačana.

Kmalu zatem so sindikati s takratnim ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom dosegli dogovor o povišanju plače za dvanajst ali dvajset dostotkov na račun povečanega obsega dela.

Bolnišnice so to reševale različno. UKC se je denimo odločil, da bo srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester, ponudil kombinirano kolektivno pogodbo.

Terjali denar nazaj

Po opravljenem nadzoru v UKC Ljubljana pa je ministrstvo za zdravje leta 2010 odločilo, da takšna rešitev ni primerna in da morajo biti srednje medicinske sestre plačane izključno glede na izobrazbo. Razliko v plačah za dve leti nazaj so terjali sester.

Sestre so se zato odločile za novo stavko in še isti mesec so z vlado našli rešitev. Srednje medicinske sestre so lahko plačane tudi v 80 odstotkih za delo diplomiranih sester. Do kombiniranih pogodb naj bi bile upravičene sestre, ki so izobrazbo končale do leta 1985 in ki so že deset let na tem delovnem mestu.

Sporne nove pogodbe

Tokrat se je zapletlo, ko je vodstvo UKC Ljubljana sestram ponudilo v podpis nove pogodbe brez napredovanj na delovnem mestu diplomirane medicinske sestre. Trdijo namreč, da ni pravne podlage za izplačilo napredovanja, ki so ga dosegle kot srednje medicinske sestre, kot napredovanja diplomiranih sester.

Medicinske sestre so s stavko grozile že pred mesecem dni, a so jo zaradi pogajanj z vlado prestavili. V pogajanjih so sicer dosegli rešitev, in sicer so sestram ponudili, da bi ustvarili novo delovno mesto, znotraj katerega bi bile plačane kot srednje medicinske sestre, a bi jim lahko vodstvo priznalo delovne izkušnje oz. bi jim priznali do pet plačnih razredov več.

Vendar pa sindikati s tem niso zadovoljni, ker to ne velja za vse sestre v Sloveniji, ki so v podobnem položaju, zato bo jutri 50 srednjih medicinskih sester stavkalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.