Slovenija
21 ogledov

Stavka ni izključena

Protest na FF Anže Petkovšek
Visokošolski sindikati zaradi finančnega reza v visoko šolstvo predvidevajo tudi možnost stavke.

Če se bodo uresničile napovedi o več deset milijonskem rezu v proračun ministrstva za izobraževanje in bo v največji meri prizadeto visoko šolstvo, sindikati po besedah predsednika VSS Marka Marinčiča ne bodo samo protestirali pred vlado, ampak tudi stavkali. Zahtevo po uradnem sprejemu pri ministrici so minuli teden ponovili, a odgovora ni.

"Občutek imamo, da je vlada ta dogovor sprejela s figo v žepu. V trenutku pogajanj, ko sem postavil ministru za finance Dušanu Mramorju vprašanje, ali misli univerzam zagotoviti sredstva za poplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij, je bil njegov odgovor, da je to problem resorne ministrice," je pojasnil in zatrdil, da to niso bila samo pogajanja s "figo v žepu", ampak jim je v tistem trenutku Mramor "figo pokazal v obraz". Vse to po oceni Marinčiča pelje k vpeljavi šolnin v visokem šolstvu.

Kovačič: Varčevanje prek izkoriščanja

Predsednik sindikata ljubljanske univerze Gorazd Kovačič je kot enega najbolj perečih problemov izpostavil zaposlene na asistentskem delovnem mestu z učiteljskim nazivom. "Če bi te osebe opravljale samo vaje, potem bi bilo to še nekje normalno, a se jim pogosto zgodi to, da morajo opravljati učiteljsko delo v obsegu, ki je predviden za asistentsko delovno mesto, kar pomeni deset ur tedensko," je pojasnil.

To je varčevanje prek izkoriščanja, takšnih oseb z dvojnim statusom na univerzi je 539 ali skoraj desetina zaposlenih, je dejal Kovačič, ki ocenjuje, da bo "počilo", če se bodo napovedi ministrstva uresničile.

"Ne vemo, kako dolgo bomo še zdržali"

Da je na mariborski univerzi stanje že zdaj alarmantno, razmere pa katastrofalne, je potrdila predsednica sindikata te univerze Marija Javornik Krečič.  "Ne vemo, kako dolgo bomo še zdržali. Kar se tiče položaja zaposlenih, pa je situacija takšna, da pogodbe o zaposlitvi niso usklajene z nazivi, ni napredovanj, kar 30 odstotkov zaposlenih na univerzi ima pogodbe za določen čas, po zakonodaji pa je takšna pogodba izjema," pa je dejala predsednica sindikata primorske univerze Elizabeta Zirnstein.

Komentarjev 3
  • Ronald Reagan 17:24 19.januar 2015.

    Daj ne glumi...stavkali bodo ko bo janša na oblasti...prej ne...

  • Papaja Popi 17:21 19.januar 2015.

    In kdaj prosim bodo stavkali ?Med poletnimi ali zimskimi počitnicami.Med jesenskimi ali spomladanskimi počitnicami.Med krompirjevimi in ne vem še kakšnimi počitnicami...........

  • Anejs 16:15 19.januar 2015.

    Tukaj mora vlada iti do konca. Preveč si dovolijo javni uslužbenci. Zdaj v zakup jemljejo otroke v tej smeri, oziroma za 'talce', da bodo otroci prikrajšani, ker oni (učitelji) ne bodo dodatno plačani za učno pomoč. Zdaj želijo (javni sektor) ...prikaži več) na prefinjen način po ovinkh povedati, da tudi otrokom v tem primeru ne bodo pomagali. Resnica pa je, da za to ne bodo dodatno plačani in bo učna pomoč kljub temu ostala, ampak bodo morali učno pomoč inštruirati v sklopu delovnega časa s čemer se javni sektor ne želi sprijazniti, to je jabolko spora. Za stavko pa bi bilo najbolje, da jo vlada kar se da ignorira.