Slovenija
27 ogledov

Stavka ni preklicana

slovenija 15.11.13. maribor, urgenca maribor, ukc, nujna medicinska pomoc, foto: Nino Verdnik
Kardiologi in vodstvo UKC po današnjem sestanku zbližali stališča. Odločitev o stavki bo znana v sredo.

"Stavke še nismo preklicali, upam, pa, da bomo prišli do rešitve in stavko odpovedali," je po današnjem sestanku kardiologov z vodstvom UKC Maribor povedal predstavnik Fidesa Boris Rižnar. Kardiologi in vodstvo UKC se bodo ponovno sestali v sredo. Stavka je napovedana za ponedeljek, 21. julij. 

20 odstotna povišica sprejemljiva

Kardiologi za plačilo interventnih posegov zahtevajo 200 evrov bruto. Predlagajo, da jim ta sredstva izplačajo preko podjemnih pogodb. Zeleno luč za tak način izplačila bi moralo dati ministrstvo za zdravje (MZ), to pa sklepanju podjemnih pogodb nasprotuje. UKC kardiologom ponuja 20 odstotno zvišanje plač za povečan obseg dela. "Kot kaže je to trenutno edina možna varianta plačila, ki pa ni nujno tako slaba, kot je bilo videti sprva, saj povišanja več ne pogojujejo s točno določenim povečanem števila posegov. Današnja ponudba je boljša od prejšnjih," razlaga Rižnar.

Začasna rešitev

"Taka rešitev je le prehodni izhod v krizi, sicer pa je potrebno plačevanje povečanega obsega dela reševati sistemsko," pravi predsednik Sveta UKC Maribor Bogdan Čepič, ki dodaja, da se je z ministrstvom, ki ga trenutno vodi Alenka Bratušek, v tem vmesnem času težko dogovarjat. 

Ostale stavkovne zahteve, predvsem zahteva za plačilo parkirnine, so že skoraj rešene, pravi Rižnar. Plačilo za parkirnino naj bi tako dobile vse ekipe, ki so v nočnem času v pripravljenosti. Če tudi v sredo kardiologi in UKC Maribor ne bodo sklenili dogovora gleda plačila interventnih posegov, bodo iskali nove rešitve, napoveduje Čepič. Če do stavke vendarle pride,  bo poskrbljeno za urgentne primere, otroke in starejše. 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.