Slovenija
54 ogledov

Stavka oklestila plačo

Delavcem jeseniške Hidrie rotomatike, ki so sodelovali v stavki, delodajalec dni Žurnal24 main
Hidria rotomatika. Stavkajoči dobili nižjo plačo. Razliko bodo morali iztožiti.

“Na današnjem kolegiju sindikata se bomo odločili, kako bomo pomagali delavcem, ki so v petek dobili za tretjino nižjo aprilsko plačo,” je dejal Andrej Robič, predsednik sindikata Neodvisnost in stavkovnega odbora v jeseniški Hidrii rotomatiki.

Sedeminšestdeset delavcev, ki so sodelovali v aprilski desetdnevni stavki, je v petek prejelo za okoli 200 evrov nižjo plačo, ker jim je delodajalec za čas stavke plačal le prevoz, malico in prispevke, ne pa tudi dela. Da jim dnevov stavke ne bodo plačali, so v vodstvu družbe napovedali že prejšnji teden, zato, kot je povedal Robič, “ob pogledu na plačilne liste niso bili šokirani, saj so to pričakovali”. “Zadevo smo predali pravni službi sindikata, ki bo najverjetneje danes vložila tožbo. Vsakemu stavkajočemu manjka okoli 65 ur, za 200 evrov nižja plača pa se bo vsem zelo poznala, saj gre za povprečne neto plače brez nadur od 560 do 800 evrov. Nekateri delavci bodo težko prišli skozi mesec,” je pojasnil Robič.

Nadaljevanja stavke ne bo

V omenjenem sindikatu imajo zbrana vsa pooblastila, da lahko vložijo tožbo za izplačilo neplačanih ur delavcem. Kljub zapletu s plačo pa v jeseniškem podjetju ne premišljujejo o tem, da bi vnovič začeli stavkati, stavke namreč še niso dokončno končali, pač pa le začasno prekinili. “Nekaj zadev je še nedorečenih. Ko bodo, jo bomo,” je poudaril. Je pa vodstvo resno vzelo stavkovno zahtevo o izboljšanju delovnih pogojev, saj so začeli priprave na namestitev novega sistema prezračevanja in hlajenja v proizvodnji, ki bo delavcem poleti izboljšal delovne pogoje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.