Slovenija
3625 ogledov

Stavka se bo nadaljevala, zdaj zahtevajo celo odstop ministra

Igor Papič Flickr/Vlada RS
Visokošolski sindikat Slovenije napovedal nadaljevanje stavke v visokem šolstvu.

 Visokošolski sindikat Slovenije se je odločil za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu, zahteva pa tudi odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča, je danes sporočil predsednik sindikata Gorazd Kovačič. Kaj jih je zmotilo, ni znano, ključne zahteve bodo predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Predstavniki visokošolskega sindikata in vlade so sredi marca po več tednih pogajanj uskladili besedilo stavkovnega sporazuma, Kovačič pa je tedaj pojasnil, da sporazum zajema plačni in neplačni del. Plačni del so pod določenimi pogoji prestavili na pogajanja o oblikovanju stebra, pri čemer je bil kot rok zastavljen 30. junij.

Kovačič danes ni želel dajati dodatnih pojasnil, za STA je povedal le, da besedilo stavkovnega sporazuma med pogajalskima stranema ni bilo parafirano.

Glavnina stavkovnih zahtev sindikata se sicer nanaša na posebnosti dela v visokem šolstvu in nekaj prikrajšanih poklicnih skupin. Dosedanja pogajanja so prinesla dogovor o vsebinsko najzahtevnejših neplačnih zahtevah, to so med drugim normativi, individualna raziskovalna sredstva in odprava prekarnega pedagoškega dela.

Komentarjev 5
 • Avatar Leon
  Leon 07:53 27.marec 2023.

  https://vecer.com/popularno/toti-list-tajno-srecanje-stranke-sds-pred-ruparjevim-shodom-oblast-prihajamo-10329782

 • Avatar pantani
  pantani 06:42 27.marec 2023.

  Malo si poglejte kakšne plače imajo,pod 3000€ neto nima noben in oni bodo stavkali?!!!

 • Avatar Leon
  Leon 18:58 26.marec 2023.

  .....zahteva pa tudi odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča, je danes sporočil predsednik sindikata Gorazd Kovačič ....ali bo zahteval tudi Referendum tako značilno za KOVAČIČE.