Slovenija
26 ogledov

Stavka se nadaljuje

Medicinske sestre Boštjan Tacol
UKC Ljubljana. Sestre stavkajo od 6.30. Na vladi sprejeli aneks, ki pa medicinskih sester ni prepričal.

Predsednik sindikata kliničnega centra Matija Cevc pravi, da se stavka nadaljuje, saj nerešeno ostaja vprašanje glede napredovanj. Dokler tega ne bodo rešili, stavka ostaja. Cevc predlaga spregled izobrazbe pri sestrah, ki že 25 let opravljajo dela, ki posegajo v delokrog diplomiranih sester. Država naj jim prizna izobrazbo ne glede na formalni proces izobrazbe.

Stavkajo, ker pogajanja o plačah med vodstvom in sindikatom UKC niso bila uspešna. Vodja stavkovnega odbora v UKC Ljubljana Vesna Rugelj poudarja, da zavod ni rešil prve stavkovne zahteve – da se srednje medicinske sestre, ki opravljajo delo diplomiranih sester, plačajo po veljavnih pogodbah o zaposlitvi. Strokovna direktorica bolnišnice Brigita Drnovšek Olup (na fotografiji) odgovarja, da so jim obljubili plačilo šolanja za diplomirano medicinsko sestro ter jim predlagali tritedensko preložitev stavke in podaljšanje pogajanj, v kar pa niso privolile.

Drnovšek Olupova je potrdila, da zaradi stavke nekaterim sestram odpovedujejo načrtovane dopuste. Pojasnila je, da stavka pomeni izredno stanje, zaradi česar zaposleni ne morejo imeti dopustov "a la carte".

Ministrstvo sprejelo aneks

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da so na vladi danes sprejeli aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi. S sprejetjem novega aneksa bodo medicinske sestre, ki opravljajo naloge diplomiranih medicinskih sester, imele dve pogodbi o zaposlitvi. Sedemdeset odstotkov plačila bo predstavljala pogodba o zaposlitvi diplomirane medicinske sestre, preostalih trideset pa pogodba za delo srednje medicinske sestre. Srednja medicinska sestra je sicer običajno uvrščena v 21. plačni razred, diplomirana pa v 33., je še dodal državni sekretar Ivan Eržen.

Po besedah generalnega direktorja UKC Simona Vrhunca aneks rešuje problem, zaradi katerega sestre stavkajo. Rešitev problema je tako sedaj pred sindikati in vlado, da aneks podpišejo. "Plače zaposlenih v javnem sektorju so stvar kolektivne pogodbe, ki jo morata dogovoriti sindikat in vlada, UKC Ljubljana ni pogajalski partner. O plačah zaposlenih v UKC Ljubljana torej ne more odločati vodstvo, čeprav si seveda želimo, da bi naše sodelavce lahko nagrajevali bolje," dodajajo.

V UKC opozarjajo še, da prvi stavkovni zahtevi sindikata, da se srednjim medicinskim sestram prizna in plača napredovanje tudi v deležu plače za diplomirane medicinske sestre, ne bo mogoče ugoditi, saj je protizakonita. Vrhunec je še poudaril, da so večini stavkovnih zahtev medicinskih sester ugodili. Vendar pa pogajanja ne pomenijo, da bi morala samo ena stran v vsem popustiti, je dejal.

"Primernejša bi bila mediacija"

Minister za zdravje Dorjan Marušič prizadevanja medicinskih sester podpira, a se mu primernejši način reševanja težav od stavke zdi mediacija. Poudaril je, da gre za majhno skupino zaposlenih, katere število se bo še zmanjševalo zaradi približevanja teh zaposlenih upokojitvi.

Podpora stavki

"UKC Ljubljana bo poskrbel, da bodo bolniki kakovostno in varno oskrbljeni," kljub stavki medicinskih sester v enotah intenzivne terapije III zagotavljajo v vodstvu ljubljanskega UKC. V UKC so se organizirali tako, da delo poteka nemoteno. Poudarili so, da si želijo čim prej doseči dogovor.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva ter zdravniški sindikat Fides stavko medicinskih sester podpirata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.