Slovenija
53 ogledov

Stavka še v zraku

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Pogajalski strani javnega sektorja in vlade dosegli napredek. Stavkovni odbor kljub temu še ni razpuščen.

Pred prihodnjo sejo vlade naj bi se še enkrat sestali pogajalski strani vlade in sindikatov javnega sektorja, ki so sicer na sinočnjih pogajanjih dosegli napredek.

Dogovorili smo se, da naj bi šel na vlado predlog, da se za tiste dele zakona, ki govorijo o napredovanju in delovni uspešnosti, usklajevanje podaljša,“ pravi vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi. „V to novelo naj bi šla tudi sprememba, ki govori o inšpekcijskem nadzoru nad sistemom plač v javnem sektorju,“ dodaja Posedi, ki pa je pri oceni napredka pogajanj vendarle previden: „Ni še rečeno, da bo vse, kar je usklajeno, dejansko tudi umaknjeno. O tem odloča vlada.“

„Naš cilj ni stavka. Stavka je za vse najslabša – tako za nas, kot tudi za vas.“
Janez Posedi, vodja sindikalne pogajalske strani

 

Neusklajeni ostajajo tudi dodatki. Gre za predloge, da bi znižali razpon položajnega dodatka in dodatke, ki javnim uslužbencem pripadajo v času dežurstva.

Stavkovni odbor pripravlja sporazum
Stavkovni odbor je medtem sklenil, da vladi predlaga sporazum o zavezi, s katerim naj bi se vlada zavezala, da v parlamentarno proceduro ne bo poslala neusklajenih členov zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Vlada naj bi se ravno tako zavezala, da bo rešitve iskala v socialnem dialogu in da ne bo spreminjala že pridobljene pravice zaposlenih.

Usklajevanja med pogajalskima stranema naj bi se končala že do začetka meseca, nato so jih podaljšali do konca maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.