Slovenija
7 ogledov

Stavka v Hidrii Rotomatiki

Vodja jeseniške Hidrie Rotomatike naj bi se po navedbah sindikata dogovarjal, da Žurnal24 main
Jeseniški obrat. Sindikat za ponedeljek napovedal stavko. Mizerne plače.

Jesenice. “Od svojega dela želimo živeti pošteno, živimo pa slabo. Naše plače se niso usklajevale že več kot tri leta,” so v pismu vodstvu podjetja zapisali delavci jeseniškega obrata Hidrie Rotomatike, industrije rotacijskih sistemov.

Ker so pri vodstvu do zdaj naleteli na gluha ušesa, je izvršni odbor sindikata Neodvisnost včeraj sprejel sklep o začetku stavke, ki se bo začela v ponedeljek ob 6. uri, k stavki pa so pozvali tudi zaposlene v obratu v Spodnji Idriji.

Načeloma sem proti stavki, a ob ignoranci vodstva druge možnosti nimamo.
Andrej Robič

Delavci zahtevajo dvig plače za proizvodne delavce z zdajšnjih 592,86 evra na 748,10 evra, dvig desetega plačilnega razreda za delavce v proizvodnji, režiji in strokovnih službah na 748,10 evra ter plačilo sto evrov lokacijskega dodatka na zaposlenega. Stavkovne zahteve bodo danes izročili vodstvu podjetja, in če jih to ne bo sprejelo in upoštevalo pri aprilski plači, bodo v ponedeljek začeli stavkati. Zaposleni – v jeseniškem obratu jih je okoli 120 – opozarjajo na mizerne plače; od 15 do 20 odstotkov jih ne dosega niti minimalne.

Inšpektor nad razmere
Čeprav imamo zadosti naročil, so naše plače sramotno nizke. Upam, da bomo z vodstvom ta teden dosegli dogovor in da stavka ne bo potrebna,” je včeraj za Žurnal24 povedal Andrej Robič, predsednik sindikata Neodvisnost v jeseniškem obratu Hidrie Rotomatike. Razmere v podjetju bo preveril tudi republiški inšpektor za delo. “Do pred kratkim delavci v svojih pogodbah o zaposlitvi sploh niso imeli zneska plače,” je poudarila Milena Koselj Šmit, predsednica gorenjskega sindikata Neodvisnost. Dušan Lapajne, glavni direktor Hidrie Rotomatika, stavke in zahtev včeraj ni želel komentirati, ker z njimi, kot je dejal, uradno ni 
seznanjen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.