Slovenija
86 ogledov

Stavka v Hitu za superprivilegije

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Upravičenost. Sindikat krupjejev – ti efektivno delajo le po tri ure na dan – izsiljuje celoten Hit. V isti hiši. Natakarji, ki delajo po osem ur in nimajo takih ugodnosti, razumejo, da je Hit v izgubi.

Igralniški delavci, ki delajo ob igralnih mizah, grozijo, da bodo stavkali tudi ta konec tedna in vse konce tedna v decembru, ko je v Hitu sicer največ gostov. Prejšnji konec tedna je stavka krupjejev v Hitu povzročila za 400 tisoč evrov škode.

Efektivno le tri ure
Štiri ure za mizo. Ko se upoštevajo vse ugodnosti, so krupjeji dejansko za igralno mizo le nekaj več kot štiri ure na dan. To vključuje tudi čas, ko morda gostov ni in jim “ni treba vrteti kroglice”.
Tri ure dela. Igralniška statistika RAT (Real Activity Time, čas dejanskega dela) pove, koliko časa se za mizo res dela. Krupjeji v matični družbi Hit po tem izračunu dejansko delajo okrog tri ure na dan.

Stavka za superluksuz
V Hitu so nam razložili, kako normalno poteka delavnik stavkajočih. Delajo štiri dni, dva dni počivajo. V vsaki uri imajo 40 minut dela in 20 minut počitka. Ko počivajo, imajo na voljo poseben prostor za počitek z usnjenimi fotelji, računalnik, napitke in sendviče. Na teden delajo 36 ur, štiri plačane ure pa imajo za sestanke. Vsak dan imajo pol ure plačane za pripravo na delo. Če ne gredo na malico, lahko odidejo pol ure prej. Za delo ob praznikih imajo na leto plačanih 85 prazničnih ur ne glede na to, ali na praznike dejansko delajo ali ne.

Gostinci, ki delajo ob istih urah, ponoči, ob nedeljah in praznikih in z istimi gosti, teh ugodnosti nimajo.

“To niso ugodnosti, to so pač pravice, ki izhajajo iz narave dela. Zato smo pa tudi tako efektivni, zato ponujamo tako kakovostne storitve. Te ugodnosti so Hit privedle do vrhunca,” je prepričan Iztok Černigoj iz Sindikata igralniških delavcev Slovenije (Sids).

Dobijo po 3.300 evrov
“Stavkajo ljudje, ki imajo najvišje plače v Hitu,” je slišati neuradno, podatki pa trditev potrjujejo. Povprečna oktobrska plača v Hitu je bila 2.238 evrov bruto, najvišja izplačana oktobrska bruto plača krupjeja pa 4.459 evrov. Njihove plače izboljšujejo napitnine, ki jih je na leto za od devet milijonov do 12 milijonov evrov, skoraj vse pa se zberejo na igralnih mizah. Ker je odšlo 77 igralniških delavcev, se bodo delile med manj ljudi. Decembra bo povprečna plača krupjeja približno 3.300 evrov bruto. Zahtevana izobrazba za krupjeja je srednja šola.

“V povprečju plače dosegajo, mislim da manj kot tisoč evrov bruto, vse drugo so dodatki,” na očitke o visokih plačah odgovarja Černigoj.

Na Šentilju druga pesem
Drugače kot v krovnem podjetju Hit pa je v hčerinskem Hit Šentilj, ki upravlja zabaviščni center Mond. “Povprečna bruto plača vseh zaposlenih v družbi je bila lani 1.654 evrov bruto,” je pojasnil Ahac Pinter, direktor trženja in prodaje. Tudi o stavki njihovih zaposlenih zdaj ni bilo govora, niti ni napovedana.

Kot smo neuradno izvedeli, krupjeji v Mondu konec meseca na svoje račune dobijo od 1.200 do 1.400 evrov neto, in sicer skupaj z napitninami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.