Slovenija
23 ogledov

Stavka vse bolj realna

Po zadnjih pogovorih ni jasno, ali bodo pogajanja o znižanju plač sploh stekla. Žurnal24 main
Sindikati. Pogajanja o vsoti zmanjšanja plač so pogoj. Ministrica: Prihraniti 200 milijonov in nič manj!

Po neuspelem začetku pogajanj med javnim sektorjem in vlado glede znižanja plač se bo v torek sestal stavkovni odbor sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija. “Pričakujem, da se bomo odločili za splošno stavko v javnem sektorju,” je napovedal predsednik stavkovnega odbora Dušan Miščevič.

Opozicija bi odpuščala
Opozicija. SDS vladi predlaga, naj v naslednjih treh letih število zaposlenih v javnem sektorju zmanjša za deset odstotkov, kar je po njihovem mnenju mogoče narediti na mehak način. Vlado pozivajo, naj število ministrstev zmanjša na 12 ter ukine ali združi številne agencije – ocenjujejo, da bi jih lahko ukinili vsaj polovico.

Posedijev ultimat
Posedijeva stran je pogovore z vlado zapustila prva. Od ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs so zahtevali, naj pridobi pooblastilo vlade, ki ji bo omogočalo, da se pogaja tudi o vsoti znižanja plač, ne le o načinih. “To je pogoj, drugače to niso pogajanja,” je poudaril Posedi.

Vlada ne popušča
“Vlado razumemo, da se je možno pogajati o vsoti, in o tem se bomo tudi pogajali,” je še pred sestankom bil prepričan drugi sindikalni pogajalec Branimir Štrukelj, pozneje pa je pogovore zapustila tudi njegova pogajalska stran. “Prihraniti moramo dodatnih 200 milijonov evrov in nič manj,” je bila namreč glede vladnih izhodišč jasna Irma Pavlinič Krebs.

Plačna reforma do konca
Že za to, da bi maso plač ohranili na letošnji ravni, se mora javni sektor odreči 244 milijonom evrov, kolikor bi stala izpeljava plačne reforme. V nekaterih sindikatih menijo, da bi bilo smiselno izvesti zadnji dve izravnavi plačnih nesorazmerij in nato vsem javnim uslužbencem znižati plače.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.