Slovenija
38 ogledov

Stavka z dvema tisočakoma neto

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Pogajanja med Hitovo upravo in Sindikatom igralniških delavcev znova brez sadov. Upravičeno? Dobili smo dve plačilni listi; oba zneska višja od dveh tisočakov. Neto.

Predstavniki sindikata SIDS tudi danes niso sprejeli predloga uprave glede delitve delovnega časa. "Od 18. ure dalje poteka stavka. Uprava je zavrnila naš predlog dogovora in ponudila svojega, s katerim se mi ne strinjamo, ker se z njihovim predlogom dejansko ne uresničuje niti ena stavkovna zahteva," nam je povedal predstavnik sindikata Iztok Černigoj.

SIDS [je] sprožil tretji val stavk, s tem pa prižgal vžigalno vrvico socialne bombe na Goriškem. SIDS nima namena dogovoriti in da niti malo noče razumeti nuje po nekaterih spremembah, ki bi podjetju omogočile preživetje, zaposlenim pa še vedno dostojne plače, solidne delovne pogoje in varnost zaposlitve. SIDS s stavkami dobesedno ruši sanacijski program podjetja in postavlja njegov obstoj pod vprašaj.
Uprava Hita

Na vprašanje, kakšen predlog so ponudili, ni odgovoril. Dejal je le, da so bile minimalne spremembe v ponudbi uprave, a dodaja: "Če so prej ponudili manj kot nič, so ponujajo zdaj nič. Uprava se ne zna pogovarjati z delavci." Pogajanja bodo nadaljevali prihodnji teden, morda že v ponedeljek.

Bolj se razgovori na naše vprašanje glede plač. Ki – kot smo pisali prejšnjo soboto – niti niso tako nizke.

Stavka za privilegije?
V redakcijo smo dobili plačilni listi dveh igralniških delavcev, obe sta višji od dveh tisočakov neto. Prva znaša 2.074 evrov, druga 2.554 evrov. Neto. Vsekakor gre za višje plače od povprečja slovenskega delavca; povprečna neto plača v Sloveniji je oktobra po podatkih statističnega urada znašala 964 evrov neto. To naj bi dokazovalo naše poročanje prejšnji teden, da gre za stavko za privilegije.

To ne dokazuje nič,“ odgovarja Iztok Černigoj. „Zagotovo ste dobili plačilni listi ekstremnih primerov. Jaz vam lahko pokažem plačilno listo, ki ne dosega niti tisoč evrov neto.“ Poudarja, da sta plačilni listi gotovo takšnih delavcev, ki so delali nočno delo, delo čez vikende. „Konec koncev pa tudi plače kot take niso predmet stavke,“ še poudari.

Černigoj nadaljuje, da „uprava krši zakonodajo, krši zakon o stavki, ne spoštuje sklepa sodišča, kolektivne pogodbe, delovnega časa, ne spoštuje zakona o igrah na srečo“. „Naj še kaj povem? Jaz imam osnovne plače 800 evrov bruto. Ja, dobim še nekaj dodatkov, vendar če ne delam, jih ne dobim. Pa še to: pri krupjejih napitnina znaša okrog 45 odstotkov plače. Stavkajo pa tudi tisti igralniški delavci, ki napitnin ne dobivajo,“ še poudari.

Sindikat je – kot je znano – napovedal stavko za vse sobote in nedelje v decembru, tudi med prazniki, ko so igralnice najbolj polne. Če danes dogovora ne bo, bodo ob 18. uri s stavko nadaljevali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.