Slovenija
14 ogledov

Stavka za višjo nagrado

Elektrika Boštjan Tacol
Elektro Primorska. Delavci ne pristanejo na manj kot 1.465 evrov izplačila.

V Elektru Primorska bodo danes stavkali pet ur, jutri pa osem. Za 1.465 evrov bruto nagrade so začeli stavkati že včeraj. Sindikat namreč ne pristaja na predlog uprave, ki je ponudila 355 evrov bruto.

“Opozorili smo jih, da kršijo pogodbo, o kršitvi pa se nimaš kaj pogajati. Če ti pripada 18 dni dopusta, se ne moreš dogovoriti za tri. Ne vztrajamo pa, da je treba vse plačati takoj,” na vprašanje, zakaj se ne želijo pogajati, odgovarja sindikalist Valter Vodopivec.

Uprava pravi, da bi se lahko, če se ne želijo pogajati, obrnili na sodišče, ne pa stavkali.

Drugje kompromisi

V Elektru Maribor sta se uprava in sindikat dogovorila za 800 evrov bruto za vse zaposlene, v Elektru Gorenjska bo povprečna nagrada 585 evrov neto, v Elektru Celje pa 1.092 evrov bruto.

Vsako podjetje ima svoj sindikat,” te podatke komentira Vodopivec. Uprava je sicer prepričana, da pogoji za nagrado, ki jih določa kolektivna pogodba, niso izpolnjeni. Ob polletju je imel Elektro Primorska po podatkih agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) 
skoraj milijon evrov izgube.

“Mi smo vse naredili, celo z nižjimi stroški. Če je minus, bi moral lastnik ukrepati, ne vem, kaj delajo nadzorniki, ki so dobro plačani, naj opravijo svoje delo. Če bi bil poslovni izid super, ne bi delavci dobili čisto nič več, kot jim po kolektivni pogodbi pripada,” poudarja Vodopivec.

Številka ne gre z jezika

V katerih državnih podjetjih bodo letos dobili najvišjo božičnico, 13. plačo ali nagrado za delovno uspešnost ob koncu leta, je težko reči. Podjetja, ki smo ji prosili za podatke, so se odgovorom namreč precej izogibala in nam namesto neto zneska, po katerem smo izrecno spraševali, večinoma pošiljala pavšalne odgovore ali pa kar navodila AUKN.

Nagrade ob koncu leta zagotovo ne bodo dobili delavci na Slovenskih železnicah, Adrii Airways in NKBM. Drugod, kjer bodo delavci sicer deležni priboljška, pa do njega – skladno s priporočilom AUKN – ne bo upravičeno vodstvo.

Izplačila bodo v vseh vprašanih podjetjih večinoma v denarju; le v Zavarovalnici Triglav bo v denarju samo manjši del, preostalo pa bodo zaposleni dobili v obliki Mercatorjevih bonov in premije za osebno zavarovanje.

Na inšpektoratu za delo opozarjajo, da morata biti božičnica ali 13. plača izplačani v denarju, kadar sta v kolektivni pogodbi opredeljeni kot “plačilo za poslovno uspešnost”. Če sta opredeljeni kot “druga vrsta plačila”, pa se lahko izplačata tudi v naravi oziroma drugih, nedenarnih oblikah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.