Slovenija
11 ogledov

Stavka zamrznjena

TE%C5%A0 Žurnal24 main
Stavkovni odbor je za jutri napovedano stavko do ponedeljka zamrznil. Tot v Teš v spremstvu policije.

Po naših zadnjih informacijah, ki smo jih prejeli nekaj po deveti uri zvečer, je za jutri napovedana stavka v Tešu do ponedeljka zamrznjena.

Podrobnosti sledijo...

Tot prišel s policijo
Za jutri napovedana stavka v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) je po mnenju direktorja družbe Simona Tota, ki je na tem položaju nasledil Uroša Rotnika, nepotrebna. Tot, ki je na sedežu družbe v Šoštanju, sicer čaka, da ga stavkovni odbor zvečer povabi na njihovo srečanje. Tot zatrjuje, da jim želi pojasniti svoj pogled na nastale razmere.

Zvečer se namreč sestane stavkovni odbor, ki se bo informiral o novonastalih razmerah, je pojasnil predsednik sindikata Branko Sevčnikar in dodaja, da se bo stavkovni odbor še odločil, ali se bo s Totom sestal. Totu je namreč to možnost omenil, vendar pa v tem trenutku po Sevčnikarjevi oceni "to še ni realna opcija".

Kljub prvotnim napovedim, da Simona Tota danes ne bo v Teš, je nekaj pred 15. uro le vstopil v zgradbo, in sicer s sodno odredbo v rokah in v spremstvu policije.

Jutri stavka
Svet delavcev Teša je sicer danes odločal o stavkovnih zahtevah. Jutri bodo stavkali – med 7. in 10. uro bodo izklopili mrežne regulatorje, kar naj bi povzročilo negotovost v elektroenergetskem sistemu. V nadaljevanju lahko sledi generalna stavka elektrodistributerjev, če naslednji dnevi ne bodo prinesli novih, konkretnih dogovorov. Že samo če v četrtek pogovori ne bodo obrodili sadov, bodo v petek spet sledili izklopi oziroma omejevanje dotoka elektrike v omrežje. To pomeni, da bodo dotoki ostali na približno enaki ravni kot ob 7. uri zjutraj (torej okoli 30 odstotkov manjše kot čez dan).

Nihče jih ni prepričal
Stavkovni odbor pričakuje, da bodo pristojni organi (premier Borut Pahor, gospodarska ministrica Darja Radić, nadzorni svet Teša in HSE ter vodstvo HSE) preverili (ne)skladnost Rotnikove razrešitve s slovenskim pravnim redom. Sami menijo, da seja, na kateri so Rotnika odstavili, ni bila sklicana skladno z zakonom. Danes so tudi poudarili, da jih do zdaj nihče ni prepričal z argumenti; če bi jih, ne bi načrtovali stavke.

Danes naj bi tudi že dobili odločitev sodišča, kamor so vložili izpodbojne tožbe za ničnost sklepa o razrešitvi Uroša Rotnika z mesta direktorja družbe. Kot je včeraj zagotovil predsednik sindikata Branko Sevčnikar, bodo umaknili stavkovne straže in Simona Tota priznali za novega direktorja, če bo sodišče presodilo, "da je vse okej".

Novopečeni direktor na sestanku s projektno skupino
Tot se bo danes sestal s projektno skupino za izgradnjo šestega bloka Teš, ki mu bo predstavila svoje dejavnosti. Sicer včeraj ni šel v Teš, čeprav bi lahko tja odšel s spremstvom. Namesto tega se je obrnil na policijo. "Stavkovne straže bi ga le zavarovale; pred vhodom je bilo okrog sto ljudi, lahko bi mu kdo kaj vrgel v glavo," je dejal Sevčnikar. Več v članku Radićeva: Blok 6 je ogrožal Rotnik!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.