Slovenija
9 ogledov

Stavkajoči IPS Luki izsilili, da jih bodo zdaj upoštevali

Žerjavisti v Luki Koper. Barbara Milavec
V skladu s sprejetim sporazumom bodo delavci izvajalcev pristaniških storitev (IPS) v Luki Koper prejemali nekaj višjo plačo, v prihodnje pa bo sklenjena kolektivna pogodba, ki bo določala pravice teh delavcev ne glede na delodajalca, so danes razkrili v sindikatu.

V prvem odzivu na sklenjeni sporazum med njimi, Luko Koper in pogodbenimi delodajalci, ki je prekinil osemdnevno stavko, so v Sindikatu IPS sicer zadovoljni z napredkom, ki jim je priznal status stranke, manj pa s samim sporazumom.

Ta po besedah sindikata v treh točkah določa, da bo v času do 5. septembra tarifa storitev IPS višja za pet odstotkov, razlika pa se bo v celoti prelila v višje plače delavcev. Nadalje so se vse tri strani zavezale, da bo Luka Koper do 5. septembra sklenila kolektivno pogodbo, ki bo veljala za vse delavce IPS, neodvisno od podjetja, v katerem kdo dela, in jim zagotovila enake pogoje dela.

Luka se je tudi obvezala v sodelovanju v tripartitnem sistemu enakovrednih strank z delavci in podjetji IPS ter nase prevzela vse stroške zaradi stavke. Proti stavkajočim ne bo nikakršnih sankcij.

Komentarjev 2
  • privat 20:19 07.avgust 2011.

    vse bo tako ..dokler komplet vlada z opozicijo in čistilkami na čelu ne padejo...zamenjati je potrebno tudi parlament-stavbo,kjer ritonje spuščajo svoje strupene pline...

  • privat 20:17 07.avgust 2011.

    izsilili luko??? Kaj ne izsiljuje tisti ki ima denar?? Mislim da so delovci zopet potegnili krajši konec...to bo čas pokazal!! Slovenec je Slovenec,menja dlako in ne menja narave...kaj ne politiki uspešne Slovenije...kje je kaj za ukrasti ali pretentati??