Slovenija
11 ogledov

Stavkali bodo še vsaj pet dni

(Foto: Gregor Katič)
1/13
Žurnal24 main
Delavci kamniškega KIK so začeli osemurno opozorilno stavko, stavka tudi tristo delavcev slatinske Steklarske nove. Slednji so napovedali, da bodo stavkali še najmanj pet dni.

Predsednik podjetniškega sindikata Stjepan Miklaužič je v izjavi za medije je povedal, da jim je predstavnica Kapitalske družbe (Kad) Janja Holcman Babič na ponedeljkovem srečanju namesto izplačila aprilske plače ponudila le 70 evrov regresa po delavcu.

 

Upniki ne želijo lastništva

Kad je pozval največje upnike Steklarske nove, ki zaposluje okrog 300 delavcev, k zniževanju terjatev ali spremembi terjatev v lastniške deleže, vendar predlog ni "padel na plodna tla".

Kot je pojasnil Miklaužič, je to za zaposlene, ki jim niso izplačani niti potni stroški, težave so tudi pri plačilu prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, nesprejemljivo. Napovedal je, da bodo delavci Steklarske nove v primeru neizpolnitve stavkovnih zahtev prišli protestirat tudi pred upravno stavbo Kada v Ljubljani, ki je lastnik družbe. Izmed 300 zaposlenih se jih je za stavko odločilo 190, uprava podjetja pa deluje normalno.

Zaposlene v Steklarski novi je obiskal predsednik Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije KNSS Drago Lombar, ki jim je svetoval, naj s protestom v Ljubljani še malo počakajo. Poudaril je, da steklarska peč še vedno dela, kar dnevno povzroča za okrog pet tisoč evrov stroškov. Sicer je uprava Steklarske nove, ki ima dovolj naročil, vendar nima denarja za nakup surovin, v ponedeljek dopolnila predlog za stečaj, pri vložitvi predloga pa so imeli precej težav, saj je transakcijski račun družbe blokiran že skoraj ves mesec, vložitev predloga pa stane 3620 evrov.

Vzrok za stečaj je, da Kad ni podprl predloga o dokapitalizaciji, saj se družba že dlje časa sooča z večmilijonskimi dolgovi. Teh dolgov pa se je največ nabralo pri energetskih podjetjih. Zato v Kadu menijo, da dokapitalizacija v višini pet milijonov evrov z namenom poplačila starih upnikov ne bi bila smiselna, vodstvo družbe pa jim tudi ne more zagotoviti vračila denarja.

Stavko v KIK podpira direktor
Delavci KIK Kamnik poleg aprilske plače zahtevajo nov predlog izplačila neplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz preteklega obdobja ter izplačilo lanskega regresa za letni dopust.
 

Nejasna sanacija

Delavci KIK se prav tako ne strinjajo s sanacijskim načrtom, ki ga je 8. maja predstavila uprava. Skrbi jih morebitna pripojitev družbe KIK k družbi SKIK, saj imajo bivši delavci slednje še odprte terjatve (odpravnine zaradi odpovedi pogodb). Zato zahtevajo pisni predlog razrešitve nejasnosti in dolga do nekdanjih delavcev.

Delavci so zaradi neplačevanja prispevkov v preteklih obdobjih prejemali nižje plače, kot so jim pripadale po podjetniški kolektivni pogodbi.

Stavko podpira tudi direktor družbe Aleš Erbežnik, ki meni, da je to legitimna pravica delavcev, da pa vodstvo niti slučajno ne more ugoditi zahtevam sindikata. ''Lahko izpolnimo le zahtevo po rednem izplačilu plač, z nekajdnevnim zamikom," je pojasnil Erbežnik.

Delavci zahtevajo, naj uprava do 18. maja pripravi nov predlog, po katerem jim bo dolg poravnala v najkrajšem možnem času, ne šele proti koncu leta, kot je predvideval omenjeni predlog uprave. Zahtevajo tudi, naj se vsi prispevki poravnavajo sproti, ob izplačilu mesečnih plač.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.