Slovenija
10 ogledov

Stavkali bodo tudi jutri

pavcek viatior vektor bobo Žurnal24 main
Delavci Tovarne vozil Maribor so ostali na mrazu, saj jim je uprava zaradi stavke izklopila elektriko in gretje. Sindikat pa naj bi nekatere delavce ustrahoval, da bodo izgubili službo.

Popoldan so se sicer začela pogajanja, vendar se niso dogovorili ničesar. delavci bodo tako stavko nadaljevali jutri.

Ostali na mrazu
Okrog 200 delavcev je od sedme ure vztrajalo na mrazu. Želijo, da jim uprava končno izplača septembrske plače. Uprava je izklopila elektriko in gretje, ker "ju ne rabijo, saj ne delajo". 

Predstavniki sindikata so se z njo sestali in ji povedali edino stavkovno zahtevo – izplačilo plač, vendar kot pravijo, med njimi in upravo ni pravega dialoga.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Kaj nam pa še ostane druga kot stavka? Tu na mrzlem stojimo že od sedmih. Plač ni, nekateri so na čakanju. Nimamo za kurjavo ne za avtobus. Hočemo plačo," so bile besede delavcev, ki so se nam pridružili pred zgradbo TVM.

Sicer so sindikalisti pod vodstvom glavnega sindikalista Srečka Dajčmana po besedah delavcev le-tem preprečili, da bi govorili z novinarji. Nekaj jih je kljub temu stopilo do predstavnikov medijev in jim povedalo, da jih tudi sindikat ustrahuje, češ da bodo izgubili službe.

Dajčman je po besedah delavcev sicer zjutraj podal odstopno izjavo, kar so delavci pospremili z glasnim aplavzom, a je nato odstop preklical.

Uprava: pogovori potekajo
Iz uprave TVM so sporočili, da so delavcem že pred časom predstavili možnosti izplačila plač in regresa. "Pripravili smo simulacijo plačil s strani poslovnih partnerjev. Ker iz tega naslova ni bilo dogovorjenih finančnih prilivov ter nismo pridobili drugih finančnih virov, družba v tem trenutku ne more izpolniti zahteve o izplačilu plač in regresa," je v izjavi zapisal predsednik uprave Janez Lipuš.

Kot pravijo, je stavka sicer legitimno sredstvo, a vzbuja nezaupanje pri poslovnih partnerjih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.