Slovenija
38 ogledov

Stavkali, ker niso dobili božičnice

električarja Shutterstock
Delavci elektrodistribucijskega podjetja Elektro Primorska so stavkali. Razlog za stavko je neizplačilo predvidene praznične nagrade, ki bi bila sicer vse prej kot nizka. Uprava je ponudila 354,73 € bruto božičnice, a sindikatom to ni dovolj.

Po besedah vodje sindikata v podjetju Valterja Vodopivca, ki ga navaja STA, je bila udeležba pri stavki tako rekoč stoodstotna. Stavko naj bi sicer v naslednjih dneh stopnjevali tako, da bi v sredo ta trajala od 7.30 do 12.30, v četrtek pa vseh osem delovnih ur. Izključena pa ni niti možnost, da bi stavko nadaljevali tudi na začetku novega leta.

Uprava Elektra Primorska je stavko ocenila kot skrajno neodgovorno in družbi ter zaposlenim škodljivo sredstvo. Ker je ocenjeni poslovni izid družbe za leto 2011 nižji od načrtovanega, v upravi družbe menijo, da delavcem ob zaključku leta ne more izplačati predvidene praznične nagrade v višini najmanj 1465,21 evra bruto na zaposlenega.

Uprava je zato sindikatu pred stavko ponudila dogovor, ki je predvideval enkratno izplačilo vsem zaposlenim v družbi, z izjemo direktorjev sektorjev, 354,73 evra bruto na zaposlenega. Dogovora sindikati niso sprejeli, prav tako pa niso pristali na ustanovitev arbitražnega sveta za rešitev tega problema.

Vodopivec pa je po današnji stavki, ki se je prvi dan uspešno končala, še enkrat poudaril, da stavkajo izključno zaradi neizvrševanja kolektivne pogodbe ter da so se z upravo pripravljeni pogovarjati o sami dinamiki izplačila nagrad.

Med stavko so sicer okvare v skladu z zakonom in stavkovnimi pravili odpravili, tako da današnje stavke v skladu z njihovimi obljubami uporabniki niso občutili. So pa zato na čas po koncu stavke odložili nekatera nenujna dela.

Ne gre jim slabo

Po navedbah Primorskih novic znaša povprečna bruto plača zaposlenih v družbi, kjer dela 520 ljudi, znaša okrog 1400 evrov. Višina nagrade, ki bi delavcem pripadala ob koncu leta, znaša 70 odstotkov povprečne plače. Po mnenju sindikalista Vodopivca, ki ga povzemajo Primorske novice, enoten znesek ob koncu leta izpričuje solidarnost med tistimi z višjimi in nižjimi dohodki.

Mali delničarji pozivajo k pogajanjem

Po prepričanju malih in manjšinskih delničarjev, združenih v Društvu Mali delničarji, je stavka v Elektru Primorska nepotrebna in poslovno škodljiva. Po njihovem mnenju se vodstvo sindikata, katerega vodja je tudi delničar Elektro Primorske, očitno ne zaveda prav dobro, da je namen delniške družbe poleg osnovnega poslovanja, tudi zagotavljanje dobička in delitev dividend med lastnike, ko rezultati to dopuščajo, enako pa je po prepričanju društva tudi z nagradami. Mali in manjšinski delničarji pozivajo vodstvo Sindikatov Elektro Primorske in njene člane, da zamrznejo stavko in da takoj sedejo za pogajalsko mizo.

Mali in manjšinski delničarji sicer napovedujejo, da bodo zaradi morebitne povzročene poslovne škode razmislili o vložitvi odškodninskega zahtevka.

Uprava še vedno na voljo za pogovore

Uprava družbe se je na stavko odzvala s pojasnilom, da je sindikatu predlagala mirno reševanje nastale situacije, kar pa je sindikat kategorično zavrnil in takoj posegel po najbolj skrajnem sredstvu oz. takoj napovedal stavko. Uprava meni, da je stavka preuranjena saj imajo zaposleni, v kolikor smatrajo, da so jim pravice kršene, na voljo vsa pravna sredstva za odpravo morebitnih krivic. Uprava družbe bo storila vse potrebno, da bo omejila posledice stavke na poslovanje družbe in še vedno zagovarja mirno reševanje situacije, zato se medijski vojni s sindikatom ne namerava pridružiti. Uprava je vedno na razpolago za pogovore s Sindikatom, tudi danes je predsednik sindikata s strani uprave povabljen na pogovor.

Uprava družbe meni, da je napovedana stavka neutemeljena in kot taka nepotrebna in v zaostrenih pogojih poslovanja družbe izredno škodljiva. Stavkovna zahteva glede doslednega in takojšnjega izvajanja vseh določil podjetniške kolektivne pogodbe, je v tem kontekstu tudi nesmiselna in brezpredmetna, so še zapisali v vodstvu Elektra Primorske.

Komentarjev 10
  • brez_komentarja 15:29 27.december 2011.

    nismo vsi kot ti...očkov sinko ....

  • solakola15 14:17 27.december 2011.

    nism zaposlen na elektro.Glede na tvoj komentar, ki si ga napisal ti pa sporočam: Pozdravi mamico, pa povej ji da je pozabila uniformo včeraj v Latinu (poleg Arene). hahahahhahahahha

  • stela 13:14 27.december 2011.

    In ne pozabite dragi sodržavljani s čim služijo denar elektropodjeta!!!!