Slovenija
29 ogledov

Stavkali naj bi lačni

Vodja jeseniške Hidrie Rotomatike naj bi se po navedbah sindikata dogovarjal, da Žurnal24 main
Vodja jeseniške Hidrie Rotomatike naj bi se po navedbah sindikata dogovarjal, da bodo stavkajoče delavce v ponedeljek prikrajšali za topli obrok. "Topli obrok stavkajočim pripada po zakonu," trdi Robič.

"Seznanjeni smo, da se vodja lokacije Jesenice Uroš Erjavec dogovarja, da stavkajočim delavcem v ponedeljek, 11. 4. 2011, ne bi pripadal topli obrok, ter da bi delavce, ki v stavki ne bi sodelovali, vozili v restavracijo na Jesenice," je v sporočilu za javnost zapisal Andrej Robič, predsednik sindikata Neodvisnost v jeseniškem obratu Hidrie Rotomatike in vodja stavkovnega odbora Hidria Rotomatika.

Robič poudarja, da vsem zaposlenim, stavkajočim ali nestavkajočim, na podlagi 2. odstavka 13. člena zakona o stavki pripada topli obrok. "Ob vsaki kršitvi bo stavkovni odbor ustrezno ukrepal," je še dodal.

Delavci zahtevajo dvig plače za proizvodne delavce z zdajšnjih 592,86 evra na 748,10 evra, dvig desetega plačilnega razreda za delavce v proizvodnji, režiji in strokovnih službah na 748,10 evra ter plačilo sto evrov lokacijskega dodatka na zaposlenega.

Stavka do izpolnitve zahtev
Spomnimo, da so predstavniki sindikata v torek, 5. aprila, vodstvu izročili stavkovne zahteve in ga seznanili z napovedano stavko. "Če do konca tedna ne sklenemo dogovora z upravo, bomo v ponedeljek zjutraj začeli stavkati, stavka pa bo trajala do izpolnitve zahtev," je v torek poudaril Robič.

"Menimo, da je napovedana stavka neupravičena in ni pravi način za urejanje razmerij med zaposlenimi in delodajalcem," so na napoved stavke odgovorili v vodstvu Hidrie Rotomatike in dodali, da podjetje spoštuje vse panožne kolektivne pogodbe. Glede stavkovnih zahtev, ki se nanašajo na dvig plač, pa poudarjajo, "da so osnovne plače v družbi Hidria Rotomatika za najbolj pogoste plačilne razrede od 13 do več kot 25 odstotkov nad najnižjimi osnovnimi plačami od 1. do 4. tarifnega razreda v elektro panogi".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.