Slovenija
11 ogledov

Stavkalo bo 80 tisoč javnih uslužbencev

Sindikat policistov Sindikat policistov Slovenije
Sodelovanje v stavki javnega sektorja je napovedalo že 20 sindikatov, sedem pa se jih še odloča. Tako bo v morebitni stavki 18. aprila sodelovalo 80 tisoč javnih uslužbencev. Ti sindikati so se združili v enotno pogajalsko skupino, ki se bo še naprej pogajala z vlado.

Kot je po današnjem sestanku sindikatov javnega sektorja povedal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so vladne predloge varčevalnih ukrepov v javnem sektorju zavrnili kot nesprejemljive. "Vlada je sprejela neusklajen rebalans proračuna in ga poslala v parlamentarno proceduro. V Sindikatu policistov Slovenije to štejemo za enostranski akt, ki ni usklajen s socialnimi partnerji in ki posledično pomeni poseg v pravice iz delovnega razmerja vseh zaposlenih v policiji," so zapisali v Sindikatu policistov Slovenije, ki bodo stavkovne zahteve in razloge za napoved stavke predstavili naknadno.

Enotnost, kakršne še ni bilo

Tako se je za stavko 18. aprila odločilo 20 sindikatov, sedem pa se jih še odloča, kar po Štrukljevih besedah pomeni, da so dosegli izjemno visoko stopnjo enotnosti, kakršne v javnem sektorju še ni bilo.

Sindikati so se dzdružili tudi v enotno pogajalsko skupino, ki se bo naprej pogajala z vlado. Štrukelj verjame, da bo to pomembno sporočilo za vlado, da morajo poiskati drugačne rešitve, kot so bile do sedaj na mizi. Meni tudi, da bo do napovedane stavke mogoče najti kompromis, ki bi bil sprejemljiv tudi za sindikate v javnem sektorju, "ne zgolj izključujoč diktat vladne strani."

Pogajanja o varčevalnih ukrepih z vlado se bodo nadaljevala v torek, po Štrukljevih besedah pa so se pripravljeni pogajati vsak dan vse do začetka morebitne stavke.

Komentarjev 3
  • bsuhel 14:01 11.april 2012.

    Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha. Jaz sodelujem v treh izobraževalnih ustanovah in 18. delamo normalno. Dobro plačani sindikalni zastopniki morajo odigrati nsvojo vlogo, da vsaj dajejo utis borcev za delavske pravice. To je nekaj takega ...prikaži več kot žalovanje za umrlim. Mora biti da prebolimo čustva, spremeni pa žalovanje nič. Lepo počasi se bo javni sektor navadil, da so samo del države, vsekakor pomemben ne pa najpomembnejši. Počasi bomo morali v ustavo zapisati, da se ne smemo zadolževati preko 50% letnega bruto proračuna. in da moramo imetii uravnotežen proračun. Od ljudi izvoljeni upravljalci države(vlada) bo določila, kakšne bodo plače v javnem sektorju. delavci javnega sektorja bodo pa to lepo sprejeli. No sedaj se lepo usedimo in uživajmo v predstavi sindikatov in poglejmo do kam jih bo skupinsko dvigovanje samozavesti pripeljalo. In koliko si upajo. Ko vse mine bomo naredili to kar moramo, zmanjšali bomo maso plač javnih uslužćbencev za 30% in počasi odplačali kredite(da

  • Ivan Pauman 08:36 06.april 2012.

    Sindikalci vi pokažite svojo plačilno listo s katero gulite delavca.štrukelj pa naj manj poslušan blesaviga Tasta.

  • graff 19:55 05.april 2012.

    Oglejte si in dobro poslušajte, hitro vam bo jasno kot beli dan, kam so nas pripeljali vrli politiki ne glede na barve.http://www.youtube.com/watch?v=TrHTjLio5Sw&feature;=share