Slovenija
7 ogledov

Stavke ne bo

Delodajalcem je s sindikati uspelo najti ustrezno rešitev. Žurnal24 main
Delodajalcem in sindikatom se je na sestanku uspelo dogovoriti o večini stavkovnih zahtev. Po besedah predsednika ZSSS Dušana Semoliča tako stavke ne bo.

Kot je za zurnal24.si dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, se je sindikatom z delodajalci uspelo dogovoriti o tem, da se sklene kolektivna pogodba, ki bo zajemala vse delodajalce v zasebnem sektorju, in da se osnovne plače februarja dvignejo za 4,7 odstotka, kar z dodatki pokrije lansko 5,6-odstotno inflacijo. Pri minimalni plači pa se je pogajalcem uspelo dogovoriti, da se bodo te dvignile za 35 evrov, pri čemer bodo delodajalci prispevali 20 evrov, razliko pa bo prispevala država. Na vprašanje, ali to pomeni, da stavke, sklicane za šesti februar, ne bo, pa je Semolič dejal: "Po vsej verjetnosti ne!" 

O splošni opozorilni stavki bodo predvidoma v ponedeljek odločali organi sindikatov. Dušan Semolič je povedal, da so se z današnjim dogovorom o osnovnih plačah približali stavkovnim zahtevam.

Sindikati: Minimalno povečanje za 35 evrov

Zahteve sindikatov so sicer bile, da se osnovne plače dvignejo za 5,6 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, pri čemer pa se plača nikomur ne bi smela dvigniti za manj kot 35 evrov. Delodajalci pa naj bi se bili glede enkratne uskladitve februarja pripravljeni pogovarjati o dvigu od 3,5 do 5,6 odstotka. Vendar o konkretnih številkah pred pogajanji niso želeli govoriti. Pogajalci so na nasprotnih bregovih tudi glede zvišanja regresa, dviga potnih stroškov ter plačila nočnega in nadurnega dela.

Sindikati so napovedali, da bodo, če do dogovora ne pride, šestega februarja pripravili splošno stavko v zasebnem sektorju. Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da so bili pri dosedanjih pogajanjih pripravljeni popuščati, nato pa so prišli "do točke, ko kompromis ni možen – to pa je cilj, da zaščitimo delavce, ki imajo najnižje plače, in da bi vse delavske plače zaznale dvig zaradi inflacije".

Podobni prizori se v kratkem ne bodo ponovili. © BOBO

 
Zaposleni razumejo, da podjetja nimajo možnosti
"To delodajalci vedo in če bodo upoštevali to našo zahtevo, se bomo zagotovo zbližali. Če pa bodo vztrajali pri rešitvah, ki samo ohranjajo njihove visoke dobičke, in dela teh nočejo preusmeriti v plače, potem kompromis ni možen," je dejal Semolič. Vendar pa je po njegovem najpomembnejše, kakšen bo delodajalski predlog na pogajanjih.

Ali bodo danes našli kompromis, je po besedah generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sama Hribarja Miliča odvisno od sindikalne strani. "Imamo zelo jasen mandat. Če ne bodo pristali na te pogoje, jim bomo zaželeli, da gredo v smeri stavke," je dejal v četrtek po seji upravnega odbora GZS.

Dodal je, da po njihovih podatkih v številnih podjetjih stavke ne bo, ker so delodajalci svoje obveznosti izpolnili korektno, pa tudi v podjetjih, kjer tega niso naredili, zaposleni razumejo, da podjetje nima možnosti, da bi povečalo plače.

''Če stavka bo, se bomo pogajali za manj, ne za več''

"Tudi če stavka bo, bomo znova sedli za mizo, vendar pa se bomo takrat pogajali za manj, ne za več," je dejal Hribar Milič. Po njegovih besedah bodo v številnih podjetjih sindikalisti solidarnostno podprli stavko, vendar delo ne bo ustavljeno. "Računamo, da bomo z dialogi na ravni podjetij dosegli, da bo stavka prizadela čim manjši krog slovenskih podjetij," je še dejal.

Pred pogajanji naj bi se pred stavbo GZS zbrala skupina predstavnikov Sindikata upokojencev Slovenije, ki bo simbolično izrazila solidarnostno podporo sindikata upokojencev pogajalski skupini sindikalnih central.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.