Slovenija
11 ogledov

Stavki vse bolj verjetni

V Svizu bodo videli, ali je kompromis sploh še možen. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
V ponedeljek začnejo s pripravami na stavko sodniki, šolniki se bodo o stavki odločali v torek.

Sodniki bodo začeli s pripravami na stavko. Težava pa je v tem, da sodniško društvo, ki se je do zdaj pogovarjalo z vlado, stavke ne more niti napovedati niti organizirati. Kot je za zdaj mogoče slišati, naj bi na vsakem sodišču posebej oblikovali posebni stavkovni odbor, ki bo napovedal stavko in jo vodil v skladu z zakonom.

 
 

Plačni sistem javnega sektorja ustvarja nova nesorazmerja, namesto da bi jih odpravljal.

Branimir Štrukelj, sindikalist

 
Predsednica sodniškega društva Janja Roblek zagotavlja, da bodo zakonodajo spoštovali: “Smo sodniki in če kdo, moramo mi spoštovati zakonodajo.” Zato datuma stavke še ni mogoče napovedati, Roblekova pa pravi, da naj bi ta bila pred rednim občnim zborom sodnikov, ki bo 13. junija. “Tako soglasne odločitve v svojem mandatu še nisem videla,” pravi Roblekova in dodaja, da so sodniki podporo stavki sporočali tudi prek faksa. Sodniki vztrajajo, da je treba sistem plač v pravosodju spremeniti. Pripravljeni pa so predlog sprememb napisati tudi sami. Na ministrstvu za pravosodje odločitev sodnikov obžalujejo. Pravijo, da se bodo še naprej prizadevali, da do stavke ne pride. Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen stavki še vedno nasprotuje. Kot pravi, tudi ne ve, kako bi lahko sodniki stavko organizirali.

Šolniki o stavki v torek
Glavni odbor sindikata Sviz bo o enodnevni opozorilni stavki odločal v torek neposredno po koncu pogajanj s šolskim ministrom. “Pričakujemo, da bo vladni predlog plače univerzitetnih učiteljev in raziskovalcev na inštitutih uskladil s povišanimi plačami zdravnikov specialistov,” je dejal Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza.

Kot pravi, so plačna nesorazmerja ravno med zaposlenimi v visokem šolstvu in primerljivimi poklici v zdravstvu največja. Sviz moti tudi za plačni razred nižja uvrstitev strokovnih nazivov pri vzgojiteljih v primerjavi z učitelji. Izhodiščni 30. razred je sicer za enako izobrazbo za oboje enak. “Če bo ministrstvo vztrajalo pri nižjem vrednotenju strokovnih nazivov vzgojiteljev, bo moralo zanje omiliti pogoje napredovanja,” vztraja sindikalist.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.