Slovenija
16 ogledov

Stavkovne zahteve znane

Janez Posedi Žurnal24 main
Posedijeva skupina je definirala stavkovne zahteve. Jutri bo začela zbirati podpise za naknadni zakonodajni referendum glede sinoči sprejete novele zakona o plačah v javnem sektorju.

"Zahteve se nanašajo na odpravo plačnih nesorazmerij, torej na odpravo dolga države do javnih uslužbencev, na to, da vlada resno obravnava vse naše predloge, ki smo jih imeli v zadnjem letu na mizi oziroma odkar se z njo pogovarjamo," je po sestanku stavkovnega odbora 22 sindikatov javnega sektorja povedal vodja skupine Janez Posedi. "Doslej so vse skupaj jemali z levo roko, niso posvečali velike pozornosti, vsaj po našem občutku ne," je dodal in poudaril, da vlada pri zakonu o sistemu plač o javnem sektorju ni upoštevala praktično nobene njihove rešitve.

 

Kot vse kaže, stavka 27. septembra septembra torej bo, potem ko je vlada sprejela za omenjeno skupino sindikatov sporno novelo, ki predvideva, da se zamrznitev plač v javnem sektorju uveljavi tudi, če jo podpre le šest sindikatov, ki so nanjo že pristali. Po sedanji zakonodaji namreč to ni bilo mogoče. "Smo na robu politične krize, ker se je zdaj očitno utrgalo že drugi veji oblasti, ne samo prvi, da pač počne stvari, za katere nima nobenega mandata, nobene zakonske osnove," je sinočnjo odločitev poslancev, da podprejo novelo zakona, po kateri bo lahko začela veljati zamrznitev plač, komentiral Posedi. Kot pravi, se je politika "vtaknila v zgodbo, ki se je ne tiče". "Poslanci so globoko prepričani, da je to njihovo delo, a gre za kolektivno pogodbo, ki z njimi nima nobene zveze, in oni so se vtaknili v odnos med dvema pogodbenima strankama," pravi Posedi. Posedi upa, da bodo v vladi "našli toliko modrosti, da se bomo stavki izognili, saj bi ta res imela katastrofalen vpliv na gospodarstvo in politiko".

 

Priprave nanjo potekajo aktivno, podrobnosti glede načina izvedbe stavke se bodo dogovorile v vsakem sindikatu posebej. "Vsaka dejavnost bo izbrala način, kako bo to peljala, kdaj bo začela, kako bo zahteve zaostrovala, kaj se bo zgodilo v primeru, če se pojavijo pritiski," je povedal Posedi in izpostavil, da imajo nekateri sindikati prepoved stavke, zato se bodo angažirali po svoje.

 

Referendum
Bodo pa že jutri začeli zbirati podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o sinoči sprejeti noveli zakona o plačah v javnem sektorju. "Začeli bomo tudi postopke za naknadni zakonodajni referendum in zbirati podpise za vložitev, potem pa naj nam določijo roke," je dejal Posedi. Zbiranje podpisov ga ne skrbi. "Za vložitev potrebujemo 2500 podpisov, kar računamo, da bomo zbrali v nekaj urah, saj je javnih uslužbencev izjemno veliko. Problem ne bi smel biti v številkah, težava je bolj to, zakaj nam je tega sploh treba," je povedal Posedi. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je napovedala, da bo v tem primeru vlada sprejela interventni zakon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.