Slovenija
9 ogledov

STC: banke podaljšale garancije

SCT Žurnal24 main
Banke, ki so gradbeni družbi SCT do 30. junija odobrile garancije, so se odločile za njihovo podaljšanje, je povedal stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič.

Nekatere garancije so podaljšane do 15. novembra, nekatere pa do konca leta, je povedal Benigar Tošič in dodal, da so se za podaljšanje odločile vse banke, ki so SCT odobrile garancije.

Po besedah stečajnega upravitelja jih je Nova Ljubljanska banka (NLB) odobrila za 110 milijonov evrov, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) za štiri milijone evrov, Abanka za milijon evrov, Probanka za 300 tisoč evrov. Benigar Tošič je že prejšnji teden ugotovil, da NLB velike večine garancij za SCT nima zavarovanih.

Nobeni stroški za SCT

Stečajni upravitelj je s podaljšanjem zadovoljen, saj tako ne bodo nastali nobeni stroški za SCT. V času, ko garancije veljajo, bi se morali konzorcijski partnerji SCT pri različnih projektih dogovoriti, kdo bi prevzel projekte, zagotoviti svoje garancije oziroma prevzeti obveznosti, SCT pa bi se "na mehko" umaknil, pravi stečajni upravitelj.

Benigar Tošič bo v stečajnem postopku zdaj pregledal poslovanje in predvidoma v mesecu dni o tem objavil poročilo. Hkrati je dal preveriti tudi cenitve premoženja, za september pa napoveduje vložitev tožb za izpodbijanje poslov, ki bi lahko pomenili oškodovanje stečajne mase. Načrtuje, da bi lahko po izteku roka za prijavo terjatev (15. september) hkrati opravil preizkus terjatev ter začel z morebitnim izpodbijanjem nekaterih poslov in s prodajo premoženja.

Bo Benigar Tošič še stečajni upravitelj?

Postavlja pa se vprašanje, ali bo Benigar Tošič ostal stečajni upravitelj SCT. Višje sodišče namreč odloča o pritožbi Majde Šantl, ki jo je okrožno sodišče razrešilo z mesta prisilne upraviteljice SCT in na njeno mesto imenovalo Benigarja Tošiča. Pritožbo na njegovo imenovanje pa je vložil tudi odvetnik in stečajni upravitelj Tomaž Čad, kot poročamo v današnjem Žurnalu24.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.