Slovenija
37 ogledov

Ste dobili kaj za pusta hrusta?

Pustovanje
1/38
mediaspeed
Takole so pustovali v Mariboru, na Ptuji in Kostanjevici na Krki. Več v spodnji galeriji.

 

Kostanjeviška Šelmarija množična in dobro obiskana

Šelmarija, ki je sicer večnevno pustno rajanje, se ob svojem vrhuncu, nedeljski povorki, tudi letos ni izneverila nazivu najmnožičnejše in najbolj obiskane pustne prireditve na jugovzhodu Slovenije. Obiskovalcev se je na kostanjeviškem otoku kar trlo, imeli pa so tudi kaj videti: razigrani domači in šentjernejski godbi na pihala so sledile pustne skupine, predvsem iz okoliških krajev, tradicionalno pa niso manjkali tudi kurenti iz Malkovcev. Letos najširše obdelana tema je bila gotovo gradnja kulturnega doma v Kostanjevici, o kateri govorijo že leta, začela pa se še vedno ni, prišli pa so tudi volivci v trenirkah in marljivi palčki - graditelji Teša.

Na Ptuju 4.500 mask

Ob vrhuncu kurentovanja se je danes na Ptuju zbralo na tisoče ljudi. V mednarodni pustni povorki je ob jasnem vremenu sodelovalo več kot 4.500 mask iz več kot sto skupin in osmih držav. Po besedah vodje projekta Branka Brumna je to največja karnevalska povorka v zgodovini Ptuja in Slovenije, letošnje kurentovanje pa "kot ga še ni bilo".

Uršula tudi letos ni manjkala

Na tradicionalnem karnevalu v Cerknici, ki so ga letos poimenovali Coprniški bal v Butalah, je danes več kot 10.000 ljudi pozdravilo sprevod pustnih mask in likov. V povorki se je zvrstilo več kot tisoč nastopajočih; poleg tradicionalnih domačih likov so v njej sodelovale tudi gostujoče skupine. Na velikem cerkniškem karnevalu so se tudi letos predstavili coprnice s pramaterjo Uršulo in mlado Lizo, zmaj z jamskimi ljudmi, Ščuka Velikanka, podvodni mož Jezerko in ostali cerkniški liki, ki vsako leto zaznamujejo največji pustni karneval na Notranjskem.

 

Kako pa ste vi pustovali? Pošiljite nam fotografije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.