Slovenija
884 ogledov

Ste dobili obvestilo Facebooka? Previdno!

spletna goljufija Varni na internetu
Na spletu se je pojavila nova tehnika zastraševanja, s katero nepridipravi želijo priti do vašega gesla.

Varni na internetu opozarjajo na novo tehniko zastraševanja, s katero so se spletni goljufi spravili na uporabnike Facebooka. Posameznikom pošljejo obvestilo, da bo njihov Facebook profil ali stran nemudoma izbrisana, če ne bodo potrdili računa. To pa storijo tako, da se ponovno prijavijo v svoj profil in vpišejo svoje geslo. 

Takšna opozorila se pojavljajo kot komentarji pod fotografijami. Goljufi poskrbijo, da so videti bolj verodostojni tako, da v svojem imenu uporabijo besedi Facebook in Security. S tem želijo ljudi prepričati, da so prejeli sporočilo s Facebooka. 

Klik na povezavo v komentarju pod sliko vas bo preusmeril na spletno stran, ki zahteva vpis uporabniškega imena in gesla za Facebook. Ta stran pa nima nobene povezave z uradno Facebook stranjo. 

Varni na internetu opozarjajo, da obstaja samo ena uradna stran Facebook Security, ki jo uporabniki lahko prepoznajo po modri kljukici. Poleg tega Facebook svojih uporabnikov nikoli ne poziva na takšen način, da kliknejo na neko povezavo. 

Kaj narediti, če prejmete tak komentar?

V nobenem primeru ne sledite povezavi in ne vpisujte svojega gesla. Če kdo prejme takšen grozilni komentar, naj to sporoči na elektronski naslov cert@cert.si. Pošljite jim povezavo do Facebook strani, ki je komentirala sliko, da lahko čim prej onemogočijo krajo gesel. 

Kako lahko preverite, če gre za lažno stran? Takšne strani običajno nimajo sledilcev, ustvarjene pa so bile pred nekaj tedni ali dnevi in nimajo nobenih drugih objav. Edine objave so identični komentarji pod fotografijami drugih uporabnikov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • McBobo 13:05 17.marec 2017.

    Kaj je to Facebook?