Slovenija
38 ogledov

"Ste elita v najbolj žlahtnem pomenu besede“

Borut Pahor zlati maturanti maturantje
1/3
Reševalni pas/Twitter
Predsednik Borut Pahor in šolski minister Jernej Pikalo sta na gradu Brdo sprejela zlate maturante.

Predsednik republike Borut Pahor in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo sta na sprejemu gostila maturante, ki so na spomladanskem in jesenskem roku poklicne, splošne in mednarodne mature dosegli vse možne točke.

"Ker mi funkcija to omogoča, vam v imenu države izrekam iskrene čestitke za izjemen uspeh, ki ste ga dosegli. Vaš uspeh vrača pogum, upanje in vero v prihodnost,“ je povedal predsednik države ob sprejetju maturantov.

Predsednik ne vidi nič napačnega v tem, če se bodo po diplomi odločili za odhod v tujino. "A rad bi, da bi se vrnili," je dejal. "To je odvisno tudi od nas, ki smo odgovorni, da ustvarimo možnost, da se ljudje z vrhunskim znanjem vrnejo," je opozoril.

Zlatim maturantom je dejal, da je v veliki meri od njih, ki bodo kmalu nosilna generacija družbe, odvisno, kako kakovostno življenje bomo imeli čez čas. "V vas je usmerjeno zelo veliko pričakovanje, mi pa moramo omogočiti, da z vašim znanjem in nadpovprečnostjo sežete do zvezd in da nam vsem skupaj pomagate, da zaživimo lepše in boljše čase," je sklenil predsednik Pahor.

"Vi ste vrhunski del, ki mnogo obeta"

Minister Pikalo je poudaril, da je uspeh, ki so ga dosegli zlati maturanti, skupen uspeh tako njih kot njihovih staršev in učiteljev. "Stari Latini so dejali, da je ponavljanje mati modrosti. Toda danes ne gre le za ponavljanje za učiteljem, temveč tudi za to, kako znanje nadgraditi in ga uporabiti v praksi," je po navedbah z ministrstva dejal minister Pikalo.

Kot je dejal, je potencial vsakega treba razviti do največje možne mere. Dijaki, ki so se danes zbrali na Brdu, pa so ta maksimum že izkazali, je poudaril. Družba bi morala stremeti k vrhunskosti, meni. "Vi ste vrhunski del, ki mnogo obeta," je zlatim maturantom še dejal minister.

Letos je bilo zlatih maturantov 70

Z vsemi točkami se na letošnji maturi - poklicni, splošni in mednarodni - lahko pohvali 70 zlatih maturantov. Po uspešno opravljeni maturi pa se v prihajajočem tednu verjetno tudi za večino njih začenjajo študijske obveznosti. Kot je v poslanici pred novim študijskim letom zapisal minister Pikalo, je študij velika življenjska prelomnica, saj prinaša nov način življenja, nov način dela, pa tudi nova poznanstva, izkušnje in prijateljstva.

Študentom želi, da bi se študija lotili čim bolj resno, da bi se ga veselili, hkrati pa se zavedali, "da je znanje še vedno najboljši način za družbeno promocijo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.