Slovenija
43937 ogledov

Ste ob zadnjem obisku trgovine opazili to?

nakupovalni voziček trgovina Profimedia
Rezultati popisa košaric razkrivajo, da sta se povprečni vrednosti obeh košaric znižali za skoraj 4 evre.

Znani so rezultati zadnjega popisa osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil, ki ga objavljajo na spletnem mestu Primerjaj-cene.si. Junija se je namreč začel drugi sklop popisa, za katerega so se odločili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Rezultati popisa košaric razkrivajo, da sta se povprečni vrednosti obeh košaric, to je najcenejše osnovne in razširjene košarice znižali za skoraj 4 evre.

Povprečna cena se je znižala v desetih kategorijah

Na popisu, ki je bil izveden 4. julija 2023, so poleg popisa osnovne košarice 15 osnovnih živil izvedli tudi popis cen razširjene košarice osnovnih skupin živil. Razširjena košarica vsebuje 28 osnovnih skupin živil. "Povprečna najcenejša vrednost osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil se je znova znižala. Dosegla je najnižjo vrednost v celotnem času spremljanja ter znaša 32,37 evra, kar je za skoraj 10 odstotkov (3,59 evra) nižja vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom (22. junija). Znižala se je tudi razlika med maksimalno in minimalno vrednostjo najcenejše košarice med posameznimi trgovci in tokrat znaša zgolj 1,62 evra, kar je najnižja vrednost razlike v celotnem obdobju spremljanja osnovne košarice 15 osnovnih živil," so sporočili z ministrstva. 

Meso, ženska | Avtor: Profimedia Profimedia

Največje znižanje od prejšnjega popisa so pri spremembi vrednosti najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil zabeležili pri Tušu. Vrednost se je znižala za 28,5 odstotka. Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil pa je pri tokratnem popisu bila v Hoferju. Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil z akcijskimi cenami pa je bila v Mercatorju. 

Od 22. junija pa do 4. julija se je povprečna cena vseh izdelkov znižala v desetih kategorijah. Največje znižanje so zabeležili pri krompirju (29,31 odstotka), sledijo jogurt (9,71 odstotka), goveje meso (9,05 odstotka) in svinjsko meso (8,36 odstotka). Povprečna cena se je povišala v kategorijah jajca, moka, sončnično olje in sveže mleko, medtem ko je povprečna cena sladkorja ostala nespremenjena. 

Trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Razširjena košarica najcenejša v Lidlu

Povprečna vrednost razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil se je v primerjavi s popisom 22. junija znižala za 4,06 evra oziroma približno 8 odstotkov in znaša 51,96 evra. To predstavlja povprečno vrednost najcenejših nakupnih košaric pri vseh trgovcih. "Najcenejša razširjena košarica je tokrat pri trgovcu Lidl, razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo najcenejše košarice pa se je tokrat zmanjšala in znaša zgolj 3,02 evra. Največja sprememba v znižanju vrednost najcenejše košarice pri posameznih trgovcih je znašala 19,51 odstotka," so zapisali. 

Fizični popis opravijo na vsakih 14 dni v fizičnih trgovinah Eurospin, Lidl, Hofer, Mercator, Spar in Tuš. 

Primerjava cen med 22. junij in 4. julijem pokazala opazno znižanje cen v 19 kategorijah od skupno 29 spremljanih. V to primerjavo so vključili tudi zeleno solato, ki ni del razširjene košarice. V devetih kategorijah se je povprečna cena zvišala, v kategoriji trajnega pol posnetega mleka pa je povprečna cena ostala nespremenjena. Največje znižanje so zaznali v kategoriji krompirja, in sicer za skoraj 30 odstotkov. Za dobrih 12 odstotkov je povprečna cena padla v kategoriji banan, za 9,71 odstotka v kategoriji jogurta, za 9,05 odstotka v kategoriji govejega mesa, za 8,59 odstotka v kategoriji čebule. V preostalih kategorijah je bilo znižanje povprečne cene manj kot 7-odstotno.

Največje zvišanje povprečne cene so zaznali v kategoriji piščančjih hrenovk, kjer se je povprečna cena zvišala za skoraj 9 odstotkov.

trgovina oddelek sadja in zelenjave | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg rednih dvotedenskih spremljanj cen osnovne in razširjene košarice osnovnih skupin živil je na spletnem mestu Primerjaj-cene.si omogočeno tudi dnevno spremljanje in primerjava cen za več kot 17.000 živil v spletnih trgovinah štirih največjih slovenskih spletnih trgovcev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Marko020 14:24 10.julij 2023.

    Cene se pa res menjajo pa še vseh cen ne zamenjajo na policah, prava cena je na računu.... To se mi je že kar nekajkrat zgodilo... Kje se pa cene zares preverjajo pa ne vem... verjetno sledijo cenam na policah, ...prikaži več, da je cenejše....

  • Marko020 14:19 10.julij 2023.

    Treba je vedeti, da hofer, lidl in eurospin kot trgovci bi morali imeti nižje marže zaradi diskontne prodaje vsaj včasih je bilo tako... nismo kupovali posamezno ampak v paketu....tukaj je to čudno....

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:38 10.julij 2023.

    Če se je že vlada odločila, da bo skušala na ta način prisilit trgovce v "optimizacijo" prodajnih cen najnujnejših živilskih izdelkov, bi morala v popis nujno uvesti tudi kategorijo, "najnižja cena 15 živil glede na njihovo kvaliteto", ker na ta ...prikaži več način so trgovce nekako "prisilili", da nivo našega kvalitetno že itak osiromašenega trga živil, še znižujejo.