Slovenija
20159 ogledov

Ste videli reklamo za NLB? To v resnici pomeni.

NLB
1/2
Anže Petkovšek
V NLB so s prvim marcem povsem obrnili ploščo kar se tiče stanovanjskih kreditov.

Ko se človek odloča za stanovanjsko posojilo, navadno zbere več ponudb, saj gre za visok znesek in dolgo obdobje odplačevanja, kar na dolgi rok pomeni bistveno razliko. Pri sto tisoč evrih posojila za 20 let eno odstotno točko nižja obrestna mera pomeni več kot deset tisoč evrov prihranka .

NLB že kar nekaj časa ni bila med najugodnejšimi bankami na trgu, zelo pogosto pa so od njih zaradi nekonkurenčne ponudbe za stanovanjsko posojilo odhajale celo dolgoletne stranke.

V NLB pravijo, da so stranke pri njih vedno cenile celovit nasvet, zdaj pa temu dodajajo še konkurenčno ponudbo s precej nižjo obrestno mero, kot je veljala doslej.

"Gre za občutno spremembo, saj se na primer izhodiščna spremenljiva obrestna mera za stanovanjski kredit v višini 100.000 EUR z odplačilno dobo 240 mesecev spušča pod 2 % na 6M Euribor + 1,85 %, nespremenljiva pa pod 3 % na 2,90 %," pravijo. 

Spletni izračun sicer pokaže nekaj višjo obrestno mero, ta, ki jo omenjajo v NLB, pa upošteva znižanje v primeru, da se kreditojemalec odloči za življenjsko zavarovanje pri NLB Vita. 

V poslovalnici bodo imeli več manevrskega prostora

So pa naredili v NLB še en prelom s staro prakso, saj so s spremenjenimi internimi pravili precej več manevrskega prostora pustili zaposlenim v poslovalnicah.

"V praksi so se pri naših svetovalcih večkrat oglasile stranke, ki so imele v roki že eno ali celo dve ponudbi. Odslej bomo tudi njim lahko aktivno prisluhnili in se jim s ponudbo prilagodili. Informativni izračuni so namreč narejeni po splošnih pogojih, bančni svetovalec pa jim lahko ponudi ugodnejši kredit ali višji znesek od pričakovanega," so pojasnili v NLB.

Spletni izračun posojila po novem pokaže tudi, koliko prihodkov bi moral posameznik imeti, da bi lahko dobil želeni kredit.

Upošteva se tudi vračilo dohodnine

"Tudi v primeru, da prihodki ne zadoščajo za izbrani kredit, naj se zainteresirani oglasijo v banki. Bančni strokovnjak bo z njimi pregledal konkretno finančno situacijo posameznika in mu svetoval. Tako npr. v NLB v prihodkih kreditojemalca poleg plače upoštevamo tudi regres, nadomestila za malico in prevoz na delo (tu so nekatere izjeme), najemnine, znesek vrnjene dohodnine… kar vse lahko vpliva na končno oceno kreditne sposobnosti," pravijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar jezeran
    jezeran 19:31 04.marec 2020.

    vse banke nižajo obresti, se pravi se približuje čez par let dvig euribora, kateri bo zabolel vse lastnike kreditov. Spet nateg bank, kot je bil s švicarskimi franki, katere bomo na koncu odplačali davkoplačevalci preko države, banke pa nič.

  • djdj 17:57 04.marec 2020.

    NLB = noro lopovsko bolni

  • Naklonsky 16:58 04.marec 2020.

    Nimam toliko denarja, da bi ga nosil na NLB. Še manj pa, da bi tam najemal kredite. Kakor koli že, vsekakor ni ravno 'higienično' da poslujemo z banko, ki smo jo davkoplačevalci dokapitalizirali in zdaj naj bi ji še omogočali ...prikaži več povečevati kapital na račun varčevanja v NLB?