Slovenija
40 ogledov

Ste že navajeni na delovni 2. januar?

Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje Žurnal24 main
Letos je drugo leto zaporedoma 2. januar delovni dan. Povsem običajen dan je po božičnih in novoletnih praznikih tudi za šolarje, ki so se vrnili v šolske klopi.

Po zakonu za uravnoteženje javnih financ, ki ga je državni zbor sprejel maja 2012, 2. januar ni več dela prost dan, kar naj bi prispevalo k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu (BDP). Tudi v večini preostalih evropskih držav 2. januar ni dela prost dan.


Vsak dan šteje

Statistični podatki za zadnjih nekaj let namreč kažejo, da v povprečju vsak delovni dan poveča oziroma zmanjša rast BDP za 0,1 odstotne točke (okrog 35 milijonov evrov). To velja ob predpostavki, da so vsi drugi pogoji, ki določajo rast BDP, enaki v obeh letih. Glede na to lahko sklepamo, da je tudi v lani delovni 2. januar prispeval k rasti BDP 0,1 odstotno točko.

Naslednje so zimske počitnice

Po novem letu je v šolske klopi danes znova sedlo več kot 240.000 osnovnošolcev in dijakov.
Osnovnošolci in srednješolci so si sicer prvi oddih privoščili že konec oktobra oziroma v začetku novembra med tako imenovanimi krompirjevimi počitnicami. Pred koncem šolskega leta pa jih čakajo še enotedenske zimske počitnice, ki bodo tudi letos v dveh delih, in sicer izmenično po območjih statističnih regij. Najprej bodo od 17. do 21. februarja imeli počitnice šolarji iz zahodne statistične regije, od 24. do 28. februarja pa še šolarji z vzhoda države. Nato jih čakajo še prvomajske počitnice.

Komentarjev 14
  • ac-dc 17:33 02.januar 2014.

    Vzeli so drugi januar. OK, prav.Oni sami pa gredo za 14 dni na izreden dopust-počitnice, ker bi bili za praznike radi s svojimi družinami. Kako usrano in bolano.Kdo je zdaj tu nor?

  • snopsar 14:57 02.januar 2014.

    Odvisno kje delaš. Jaz pri privatniku imam 26 dni dopusta z 33 leti delovne dobe.

  • snopsar 14:50 02.januar 2014.

    Dopusta pa imajo minimalno 30 dni.