Slovenija
17 ogledov

Stečaj poguben za kupce

celov%C5%A1ki dvori Žurnal24 main
Celovški dvori. Če še lahko, zadržite del kupnine za odpravo morebitnih skritih napak.

Ljubljana. Ker Vegradu grozi stečaj, se lahko zgodi, da bodo morali individualni kupci stanovanj v Celovških dvorih sami odpravljati skrite napake. “Če bi šel Vegrad v stečaj, se z reklamacijami ne bi mogli obrniti na nikogar, vložili bi lahko le odškodninske zahtevke proti stečajni masi,” pravi Lojze Ude z ljubljanske pravne fakultete.

Dobil bi petino denarja
Če bi se na primer kupcu tri mesece po nakupu stanovanja dvignil parket, bi z odškodninskim zahtevkom konkuriral z vsemi drugimi upniki, in sicer v skupini nepriviligiranih upnikov po principu sorazmernosti glede na višino zneska in stečajno maso, pojasnjuje Ude. Ob tem dodaja, da bi verjetno tako kot drugi dobil 20 odstotkov sredstev.

Kaj je s stanovanji?
Neznanka. Koliko stanovanj v Celovških dvorih je neprodanih, nihče ne ve, čeprav jih je bilo še pred dobrim mesecem okoli 150. V Vegradu na naše vprašanje niso odgovorili, na spletni strani so vsa rezervirana, na telefonski številki, objavljeni na spletni strani, pa se ni nihče javil.

Ali jih je zasegla NLB, nismo izvedeli, ker nam iz banke prav tako niso odgovorili.

Za vse kupce stanovanj v Celovških dvorih bi bil zato boljši drugi scenarij – prisilna poravnava. “Ta je za upnike vedno boljša, sploh za takšne. A tudi prisilno poravnavo sklenejo največji upniki in predvidevam, da so to tudi pri Vegradu banke,” razlaga Ude. Individualni kupci se lahko iz zagate rešijo tako, da z Vegradom sklenejo takšne pogodbe, da bodo lahko zadržali deset odstotkov kupnine za odpravo skritih napak. Ali je Vegrad takšne pogodbe v Celovških dvorih sklepal, v velenjskem podjetju niso povedali.

Heglerjeva: Težav ne bo
Na Javnem stanovanjskem skladu (JSS) Mestne občine Ljubljana (MOL), ki je skupaj z MOL in republiškim stanovanjskim skladom kupil več kot pol od 833 stanovanj v Celovških dvorih, pravijo, da bojazni zaradi stečaja Vegrada ni. Jožka Hegler, direktorica JSS MOL, poudarja, da imajo bančne garancije. “Stečaj nad glavnim dolžnikom ne vpliva na obveznost banke. Banka odgovarja uporabniku za celotni znesek ne glede na to, da je obveznost glavnega dolžnika zmanjšana v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave,” pove Heglerjeva.



 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.