Slovenija
9 ogledov

Stečaj se je začel

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Sodišče objavilo sklep, da se začne stečaj Vegrada. Radić: Nujen je tudi stečaj hčerinskih družb. Svetlik napovedal pomoč za tuje delavce Vegrada.
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je začetek stečaja označila za dobro rešitev, predvsem kar se tiče delavcev. Meni, da je treba razumeti, da gre v takšnih primerih za "čiščenje" podjetij.
"Če zdrava jedra so, to vodi kvečjemu k vzpostavitvi boljšega poslovanja in tudi dodatnega zaposlovanja delavcev," pravi ministrica. Dodala je še, da so nujni takojšnji stečaji hčerinskih družb.

Celjsko okrožno sodišče je objavilo sklep o ustavitvi prisilne poravnave in začetku stečajnega postopka Vegrada. Stečajna upraviteljica je Alenka Gril.

Upniki imajo zdaj tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve. Vse tiste terjatve, ki so bile prijavljene že v postopku prisilne poravnave, veljajo za prijavljene v stečajnem postopku.

Včeraj so stavkajoči delavci napovedali, da bodo vztrajali, dokler ne bo stečaj uveden za vse Vegradove družbe.

Dolga pot do stečaja
Stečaj Vegrada so nekateri upniki zahtevali že poleti, vendar se je kasneje vodstvo podjetja s Hildo Tovšak na čelu odločilo, da bo podjetje šlo v prisilno poravnavo.

 Zdajšnji direktor Vegrada Boris Medved pa je 30. septembra na sodišče vložil umik predloga prisilne poravnave.

Država bo pomagala delavcem
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je dejal, da bodo delavcem, ki so ostali brez dela, pomagali z denarnimi nadomestili. "Posebna težava, ki jo zaznavamo v gradbeništvu, so delavci iz tujine, ki nimajo stalnega prebivališča in osebnega delovnega dovoljenja ... Pripravljamo posebno informacijo za vlado, ki upam, da jo bo v četrtek potrdila s predlogi, kaj pravzaprav lahko za te delavce storimo," je dejal Svetlik.

"Za vse delavce krovne družbe Vegrad je to olajšanje, žal pa ne za vse. Zato si bomo prizadevali, da bo stečaj uveden tudi za hčerinske družbe, ki zapadlih obveznosti niso sposobne tekoče poravnavati,” je po razglasitvi stečaja dejal sindikalist Srečko Čater.

Med drugim bi jim tako zagotovili osebno svetovanje in iskanje možnosti zaposlitev, "čeprav formalno celo niso upravičeni do te storitve, če nimajo stalnega delovnega dovoljenja. Tako da bi lahko v tem kratkem času, preden morajo zapustiti državo, morda dobili novega delodajalca in s tem tudi ustrezno delovno dovoljenje".

"Za tiste, ki jim to ne bi uspelo, bi poskrbeli za denarno pomoč prek humanitarnih organizacij, da bi se lahko s temi sredstvi vrnili v domovino in počakali do trenutka, ko bi bili potem na podlagi sporazuma, ki ga pripravljamo z BiH, upravičeni do ustreznih izplačil iz jamstvenega sklada oziroma denarnega nadomestila. Trenutno te pravice nimajo, je pa zavod pripravil rešitev, da se lahko ta odločba o upravičenosti lahko izda, vendar je še zamrznjena. Čaka, dokler ne bo sporazum stopil v veljavo. To rešitev jim lahko ponudimo," je še dejal minister.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.