Slovenija
10 ogledov

Stečaj ustavil gradnjo

Urgenca bi morala sicer biti po prvih načrtih končana že lani, vendar je že znan Žurnal24 main
Nova urgenca. Prvi se je zaradi insolventnosti umaknil Vegrad, gradnje ne nadaljujeta niti SCT niti GPG.

Od insolventnosti in uvedbe stečaja Vegrada gradbena dela na novi urgenci ne potekajo po načrtih, so potrdili na ministrstvu za zdravje.

Gradnja že ustavljena

Drugič. Tokrat je gradnja projekta DTS oziroma nove urgence ustavljena že drugič. Prvič se je za dobro leto ustavila lani poleti. Ugotovili so namreč, da je bila projektna dokumentacija ob začetku gradnje leta 2007 pripravljena samo za konstrukcijo, pritličje, kjer je urgenca, in eno tretjino prometnega termina. Premor so uporabili tudi za odpravljanje do takrat odkritih napak in pridobivanje gradbenih dovoljenj.

Ministrstvo je gradnjo nove urgence pred tremi leti zaupalo konzorciju izvajalcev SCT, Vegrad in GPG. “SCT in GPG nista želela prevzeti solidarnostne odgovornosti za izvajanje del ob stečaju Vegrada,” so dejali na ministrstvu. SCT jih je nato v začetku novembra sicer obvestil o prevzemu izvedbe s pogodbo predvidenih del, vendar “bistvenih aktivnosti do danes ni realiziral", so dejali na ministrstvu.

Gradbišče mesece zaprto
V podjetju SCT so nas po vse informacije o poteku gradnje in morebitnih dopolnilih k osnovni pogodbi napotili na ministrstvo, ki je pristojno za dajanje vseh informacij. “Kar se tiče vašega vprašanja glede prekinitve pogodbe, lahko povemo, da pogodbe ne bomo prekinili,” so povedali. Na GPG so pojasnili, da so na ministrstvo že poslali dopis, vendar dokler ne dobijo odgovora, o njegovi vsebini in drugih podrobnostih nadaljevanja projekta ne želijo govoriti.

V Vegradu pa končujejo pripravo obračuna del, ki jih je opravil Vegrad, je povedala stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril. Šele ko bo končan, pa se bodo z SCT in GPG ter ministrstvom za zdravje dogovorili o nadaljevanju del. Grilova je dodala, da je sicer Vegrad gradbišče urgence zapustil že pred uvedbo stečaja.

Na gradbišču nove urgence so bili tako ob našem ogledu po besedah enega od delavcev v SCT-jevi delovni obleki le trije delavci, preostali pa so bili na kolektivnem dopustu. Vrata gradbišča so bila zapahnjena. Da žerjav že tri mesece stoji nepremično, pa je svoja opažanja strnil redar bližnjega parkirišča. Sredi decembra se je nekaj delavcev, kot je opisal, zadrževalo na vstopni rampi, nedavno so barvali tudi nosilce helioporta, drugih dejavnosti pa zadnje mesece ni opazil.


112,7 milijona evrov je septembrska, zadnja ocena vrednosti gradnje nove urgence.

Nič prej kot leta 2014
Na ministrstvu za zdravje so sicer pojasnili, da bi morala biti diagnostično-terapevtska služba (DTS) oziroma nova urgenca skupaj s prometnim terminalom Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana po potrjeni novelaciji investicijskega programa, ki so ga pripravili septembra, dokončana do konca leta 2012. Vendar je zaradi povečanega programa in načrtovanih finančnih sredstev za posamezna obračunska obdobja že predviden realni zaključek investicije v prvi polovici leta 2014, so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.