Slovenija
48 ogledov

Stečajni upravitelj Tama bo moral v zapor

TAM Žurnal24 main
V zaporu bo sedel tri leta in pol.

Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo nekdanjemu stečajnemu upravitelju Tama Mirku Žagarju, njegovi hčerki Jasni Žagar in podjetniku Dušanu Pompetu, pišeta današnja Delo in Večer. Žagar mora v zapor za tri leta in pol, njegova hči je dobila eno leto pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let, Pompeta pa je sodišče oprostilo obtožb.

Posojal je denar iz stečajne mase

Žagarju je tožilstvo očitalo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, sodišče pa je na obeh stopnjah to potrdilo in upoštevalo tudi pri odmeri višine kazni, ki jo je predlagal tožilec Boris Marčič. Nekdanji stečajni upravitelj je kaznivo dejanje zagrešil od sredine leta 1996 do 2003, in sicer s posojanjem denarja iz stečajne mase Tama.

Premoženjsko korist mu bodo odvzeli

Kot še piše Delo, je Žagar preko družinskega podjetja Mitrej, ki ga je leta 1998 podaril hčerkama, družbi Pompe izdajal račune za svetovanje, elaborate, vodenje računovodstva in podobno, ta pa mu je, ker je denar posojal iz stečajne mase, plačala okoli 584.000 evrov. Sodišče bo zdaj Mitreju odvzelo protipravno premoženjsko korist, Žagar pa mora oškodovanim Tamovim družbam na podlagi pravnomočne sodbe vrniti skoraj 2,7 milijona evrov.

Pritožbe zoper Pompeta sodniki niso upoštevali ...

Jasni Žagar je tožilec kot direktorici Mitreja očital pomoč pri zlorabi uradnega položaja ali uradnih pravic, Dušanu Pompetu pa napeljevanje Žagarja k zlorabi uradnega položaja ali pravic. Za slednjega je tožilec sicer predlagal dve leti in pol zapora, a ga je okrožno sodišče oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov in dejstva, da je časovno obdobje v obtožbi precej široko. Kot piše Delo, se je tožilec proti temu delu sodbe pritožil, česar pa višji sodniki niso upoštevali.

... kljub temu bo sedel

Kljub oprostilni sodbi pa Pompeta čaka zaporna kazen, nedavno ga je namreč sodišče v drugem procesu pravnomočno obsodilo na dve leti zapora zaradi oškodovanja upnikov, poskusa oškodovanja in ponarejanja listin. V zapor mora tako že drugič, potem ko je pred časom odslužil sedemmesečno zaporno kazen zaradi napeljevanja prav tako že nekdanjega stečajnega upravitelja Albina Puclina k posojanju denarja iz stečajne mase, še pišeta časnika.

Komentarjev 5
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 17:37 13.december 2012.

    tako če bodo iz dneva v dan prihajale ven take novice ,je za Slovenijo še upanje,da se denar pokraden vrne in pouk za naprej

  • privat 16:45 13.december 2012.

    eden manj...še tisoče!!

  • franke 15:16 13.december 2012.

    TO SO MALE RIBE. KITI ŠE PLAVAJO.