Slovenija
33 ogledov

Štefanec ni ovadil nikogar, samo sebe je prijavil

Boris Štefanec Anže Petkovšek
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je tožilstvu predal anonimno prijavo in odprto pismo namestnice Alme Sedlar, ki mu očita odgovornost za nevzdržne razmere na KPK in ga je zato že pozvala k odstopu.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je na vrhovno državno tožilstvo (VDT) posredoval pismo anonimneža, ki Štefanecu očita odgovornost za domnevno nevzdržne razmere na KPK in domnevno koruptivnost ene od uslužbenk. Prav tako je Štefanec predal tožilcem odprto pismo s pozivom namestnice Alme Sedlar naj Štefanec zaradi  nevzdržnih notranjih sporov odstopi.

Štefanec ob tem poudarja, da kazensko ovadil ni nikogar, temveč da je bil dokumente dolžan predati tožilcem. "Ker pa oba dokumenta vsebujeta očitke, namenjene meni, bi lahko rekli, da gre za samoprijavo," poudarja Štefanec.

Zagotavlja, da bo nemudoma odstopil, če bi tudi tožilci potrdili očitane sume kaznivih dejanj in proti njemu sprožili postopke ali vložili obtožne akte.

"Nekdo KPK načrtno uničuje"

Alma Sedlar je pravi, da je za to izvedela danes iz medijev, vsebine ne pozna, zato je ne more komentirati. "Ob dogajanju na KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca pa si (ne edina) zastavljam vprašanje, kako dolgo bodo odločevalci v državi še gledali stran in s tem dopustili sistematično ter, kot vse bolj kaže, morda celo načrtno uničevanje še pred kratkim zelo učinkovite Komisije za preprečevanje korupcije," poudarja Sedlarjeva.

Davkoplačevalcem in vsem, ki so v tej državi bili ali pa še bodo žrtve korupcije, po njenem mnenju ne bi smelo biti vseeno.

Štefanec to zanika in zagotavlja, da KPK deluje profesionalno in pri delu sledi vsem predpisom.

"Vsak teden imamo sejo, včasih tudi dvakrat in tudi z Almo Sedlar dnevno korektno sodelujeva," dodaja.

"Razmere na komisiji nevzdržne"

Zaposleni v anonimki, ki je prišla v javnost v začetku oktobra, opozarjajo, da so razmere, v katerih deluje KPK pod vodstvom Štefaneca, nevzdržne. Za takšno stanje naj bi bil kriv zlasti Štefanec, ki da ne obvlada svojega področja, za delo pa naj bi prejemal celo navodila od zunaj. Pojavili so se tudi očitki o domnevnem koruptivnem delovanju ene od zaposlenih na KPK – namesto da bi predsednik komisije proti njej ukrepal, naj bi jo zaščitil.

Štefanec je prepričan, da se za anonimnim pismom skrivajo njegovi sodelavci na KPK, "glede na to, da so v njej nekatere informacije, ki bi sicer težko prišle do nekoga zunaj komisije."

Kljub očitkom je še vseeno prepričan, da KPK dela dobro. "Res pa je, da nihče, z mano na čelu, ni zadovoljen, da se zadeve v javnosti obravnavajo na tak način."

Pozvala ga je k odstopu

Sedlarjeva je Štefanecu očitala, da je bila kot članica senata izločena iz razprave in glasovanja v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko. V odprtem pismu je vsaj delno pritrdila tudi navedbam v anonimki in ga pozvala, naj v dobro Slovenije in KPK sam sprejme odločitev, osebni interes podredi javnemu in v dobro KPK, države in njenega ugleda v mednarodnem merilu odstopi.

Štefanec sprva očitkov Sedlarjeve ni želel komentirati, dan kasneje pa jih je ostro zavrnil. Ob tem je zagotovil, da nikoli ne bo odstopil, saj je "zelo odgovoren do prevzete funkcije".

Isti dan so se oglasili tudi v Transparency International Slovenia in opozorili, da trenutne razmere na KPK, kot se prikazujejo v javnosti, ogrožajo temelje delovanja KPK in krnijo njen ugled. Poudarili so, da mora biti delovanje komisije enotno in transparentno.

Komentarjev 12
  • valerijakregar 15:50 04.november 2014.

    @Ferluci,ma tole njihovo medsebojno dribljanje, Slovencem že krepko načenja živce !naj se pomerijo makar v ringu zaradi mene, mi pa zahtevamo od te j*be*e komisije vsaj poročilo o dosedanjem delu !!!!GA NIss!!!!!!!

  • tomaz 13:01 04.november 2014.

    Če predsednik javno razpravlja o vsebini konkretnih raziskav, ki so še v teku, je po mojem mnenju nekaj hudo narobe...Torej če mu v senatu ni možno dobiti soglasja, se obrne na medije in povdarja svoj "prav imeti"..tako vsaj jaz razumem ...prikaži večzumem vse skupaj od daleč in po podatkih, ki so bili javno povedani v različnih medijih. Vse skupaj diši spet po neki novi politični igrici in ne po strokovnosti, za kar naj bi bila komisija pristojna...

  • Ferluci 12:40 04.november 2014.

    Ta komisija je popoln nesmisel in metanje peska v oči. Treba bi jo bilo že zdavnaj ukiniti - do danes ni naredila nič. Popolnoma nič! Njen namen je zgolj diskreditacija kakšnega človeka. Celo Brutalko je pustila na miru, da o ...prikaži večo drugi rdeči lopovski falangi ne govorimo!